Zuglói Energiaközösségi Akciók – évösszegző

ÖkoKörök, Zuglói ökotérkép, Klímabarát Konyhakaland, energiaközösség konferencia és sok más fenntarthatósághoz kapcsolódó közösségi esemény, avagy az ENES-CE projekt 2021-es évösszegzője.

 

Zugló a 2019-ben elfogadott Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP) és a kerület Klímastratégiája folytatásaként az Európai Unió Interreg ENES-CE projekt támogatásával elindította a Zuglói Energiaközösségi Akciókat. E program célja, hogy a kerületi energiagazdálkodási célkiűzéseket az érintett szereplőket, vagyis a lakosságot, helyi cégeket bevonva valósítsa meg.

Ennek keretében négy pilotprojekt fut Zuglóban, a helyi lakosság, civil szervezetek, közösségek, cégek és az Önkormányzat együttműködésében:

  • A Mérjünk együtt! névre hallgató intézményi energiamonitoring programban az önkormányzati működtetésű intézmények egységes energiafogyasztás-mérése zajlik
  • A Zöldüljünk együtt! projekt a kerületi, zöld témák mentén aktívvá, felelőssé válni kívánó lakosok tematikus közösségépítését segíti elő
  • A Zuglói Ökotérkép egy olyan, online formában elérhető térkép lesz, mely a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat
  • A Energiahatékonyabb közösségi műhely és kerékpártároló keretében pedig az AZTA Műhelyben alakítanak ki közösségi bringatárolót, és szigeteléssel csökkentik az épület hőveszteségét

A projektben olyan miniakciókat valósít meg a közösség, amelyek hozzájárulnak a kerület éghajlatvédelmi céljaihoz. Vagyis ahhoz a 40%-os szén-dioxid-kibocsátáscsökkentéshez, amt 2030-ra vállalt a kerület, és amelyet csak a helyi szereplőkkel együtt érhet el.

 

A négy pilot projektet olyan események kísérik, melyek a helyi közösségek megerősítését, a lakosság zöld(ebb) életmódra való átállását, valamint a zuglói civil szervezetek és cégek együttműködését segítik elő. Az Önkormányzat szerepe e tekintben elsősorban az, hogy teret adjon a zöld szemléletnek és közvetítői, szervezői, információmegosztó szerepet vállaljon, ezzel segítve a kerület lakosait és az itt működő vállalkozásokat.

  

Zöldüljünk együtt!

A pilotprojekt célja, hogy olyan helyi kisközösségek alakuljanak, akik különböző zöld témák mentén – például energiatakarékosság, komposztálás, bevásárlóközösség – aktívvá, felelőssé válnak, s egymást segítik ezekben a célokban.

Fotók: Balogh Róbert, ZIM

 

A kötetlen, június eleji projektindító eseményen szabadtéri beszélgetésre hívtuk a kerületi lakosokat, fenntarthatósággal foglalkozó civil szervezeteket és közösségeket a Bosnyák térre. A résztvevők játékos formában megismerkedhettek a kerület klímastratégiájával és az ENES-CE projekt keretében futó programokkal, klímatotót tölthettek ki és egyúttal csatlakozhattak a projekthez.

Zuglói ÖkoKör Kamra csoportok – zöldülés közösségben

A Zöldüljünk együtt! projekt egyik pillérét a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezésében november elején elindult kerületi ÖkoKörök képezik. A Kamra tematikájú ÖkoKörök az étkezés területéhez kapcsolódó fenntarthatósági, gyakorlati szegmenssel foglalkozik. Így, többek között az egészséges táplálkozás, a klímaváltozás és étkezés összefüggései is fontos pillérei lesznek a 6 hetes képzésnek. Az állati eredetű táplálkozás jelentős csökkentése és a helyi vagy saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagyban hozzá tud(na) járulni a CO2-kibocsátás redukciójához, így a bolygóbarát étkezés fontosságának hangsúlyozása az ENES-CE projekt kapcsán is nagy jelentőséggel bír.

Zuglóban jelenleg 13 ÖkoKör Kamra csoport működik, tapasztal és tanul egymástól hétről hétre a fenntartható étkezéshez kapcsolódóan.

Fotók: MIZUglónk, Kozma Judit / Az első fotón az ÖkoKör Kamra csoportvezető képzése, a másodikon pedig egy zuglói ÖkoKör egyik tapasztalatcsere-alkalma

Az ÖkoKör sikere a csoport, a közösség erejében rejlik. A résztvevők, mint egy baráti társaság egymást segítik, bátorítják, túllendítik a holtpontokon. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ÖkoKör tagjai hisznek abban, hogy kis lépésekkel messzebbre lehet jutni a környezettudatos életmódban is, mint ha hirtelen nagy lelkesedéssel túlvállalnánk magunkat, és az ebből fakadó kudarc és csalódás elvenné a kedvünket minden további próbálkozástól.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kutatásai rámutattak arra is, hogy az ÖkoKörösök nem csak a program néhány hete alatt zöldültek, hanem hosszú távon is megőrizték a környezettudatos magatartásukat. Vagyis több évvel az ÖkoKör után is „használják” azokat a környezetkímélő praktikákat, amelyeket az ÖkoKör alatt tanultak, és a rutinná alakítottak azokat. Itt olvashattok bővebben arról, hogy mi az az ÖkoKör, itt pedig arról, hogy milyen tapasztalatokról számoltak be a zuglói résztvevők és a szervezők.

 

Klímabarát Konyha-kaland

Novemberben kezdetét vette a Klímabarát Konyha-kaland, melyhez a csatlakozók vállalták, hogy hogy 1 hónapon át olyan életmód tippeket próbálnak ki, melyekkel csökkenthető táplálkozásuk környezeti terhelése.

Az érdeklődők három kihívás közül választhattak, ráadásul az első ötven jelentkező, aki be is számol a tapasztalatairól háromdarabos IKEA doboz-szettet kap ajándékba. A kihívás folyamatban, az eredmények januárban fognak érkezni, de annyit elárulhatunk, hogy a résztvevők számát tekintve nagyon nagy sikernek örvendett. Aki lemaradt, ne csüggedjen: 2022. januárban érkezik a Tudatos Vásárlók Egyesületének következő klímabarát kihívása!

 

Helyi közösségek és civil szervezetek támogatása – szakmai beszélgetések és kötetlen szomszédsági napok

 

Kerekasztal beszélgetés az energiaközösségekről – a hazai tapasztalatok

Fotó: MIZUglónk

Szeptember végén az energiaközösségekről tartottunk egy szakmai kerekasztal beszélgetést, melynek fókuszában a hazai induló energiaközösségek voltak. A résztvevők a témában elkötelezett szakmai szervezetek és önkormányzatok voltak: Energiaklub, WWF Hungary, Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország, valamint a Józsefvárosi és Erzsébetvárosi Önkormányzat.

Bár külföldről számos jó példát ismerünk, Magyarországon egyelőre még új az energiaközösség fogalom, így készítettünk egy rövid áttekintést a témában. 

 

Matchmaking esemény – helyi civil szervezetek és cégek találkozója

Fotó: MIZUglónk

A Zuglói Önkormányzattal együttműködésben megvalósuló eseményre zuglói cégeket invitáltunk és ismertettük meg őket a helyi közösségekkel, civil szervezetekkel, intézményekkel a potenciális együttműködések reményben.

A program keretében folytatni fogjuk az együttműködések facilitálását, és a lehetőségek további bővítése érdekében 2022-ben is szervezünk egy matchmaking eseményt, ahová olyan további helyi partnereket tervezünk meghívni, akik nyitottak az új kapcsolatokra és együttműködésekre.

 

Helyi közösségek, civil szervezetek eseményei – szomszédság, közösség, fenntarthatóság

A Zöldüljünk együtt! pilotprojekt keretében több helyi, zöld értékek mentén elkötelezett civil szervezettel is együttműködünk. Közös munkánk egyik része a szervezetfejlesztés, emelett pedig különböző rendezvények szervezésében is segítséget nyújtunk számukra.

Újvidék téri szomszédsági piknik

A két napos, júliusi Újvidék téri szomszédsági találkozón színes programkínálattal találkozhattak a környékbeli érdeklődők. A sport-, közösségi-, kulturális- és zöld szemlélettel kapcsolatos felhozatalból minden korosztály megtalálhatta a számára érdekeset.

Fotók: Balogh Róbert, ZIM

Néhány kiragadott lehetőség programfelhozatalból, melynek java részét az esemény egyik szervezője, a Zuniverzum ökoközösség hívta el a térre: zöld előadások, beszélgetések és kiállítás (energiahatékonyság, klímakvíz, az Újvidék tér környéke és jövője, kiállítás: a Jane Goodall Intézet mobiltelefon-újrahasznosításhoz kapcsolódó tudásanyaga és gyűjtőpontja, bebiciklizés), sport (jóga, roller ügyességi verseny, pingpong, közösségi/gyerekprogramok (latin táncbemutató és oktatás, utcazene, óriás scrabble, koncert, aszfaltkréta rajzverseny).

Egy, az Újvidék teret és környékét ábrázoló kihelyezett térképpel beszélgetésre ösztönöztük a résztvevőket: minden korosztály örömmel “sétált” rajta és mutatta meg a környék értékeit.

A szomszédsági piknik során a környék lakói megismerhették egymást és a kerületben, zöld értékek mellett elkötelezett és tevékenykedő civil szervezeteit és közösségeit, erősítve ezzel helyi identitásukat és a kapcsolódások révén az Újvidék tér környékének civil hálózatát.

 

Őszi forgatag: töklámpás készítés a Padlizsánkertben és Márton-napi esemény a Zuglói Kenyérközösséggel

Fotók: MIZUglónk / Az első napon a Márton-napi esemény, a másodikon pedig a Padlizsánkert egyik parcellájához kapcsolódó számítás

A ZUG Közösségi Kertekért Egyesület közösségi kertje, a Padlizsánkert október 31-én töklámpás készítő családi eseménynek adott otthont, ahol a faragás mellett tökös finomságokkal köszöntötték a résztvevőket. Mindemellett, a szemléletformálás jegyében, a programon elindult a kert parcelláinak “karbonlábnyom felmérése”: vagyis annak kiszámítása, hogy egy-egy parcella éves zöldséghozama mekkora kibocsátás-csökkenést jelent ahhoz képest, mintha ugyanahhoz a termény-mennyiséghez külföldön termesztett, utaztatott és szupermarketben megvásárolt formában jutottunk volna hozzá.

Novemberben 11-én a Zuglói Kenyérközösség Márton-napi eseményén voltunk jelen és támogattuk megvalósulását. A szokásos csütörtöki átadónapot ez esetben Márton-napi programok színesítették, mint például Illés Gábor (Csöglei Sonka) szórakoztató és informatív előadása arról, hogyan lehet felismerni a minőségi húsárut. A programra egy szemléletformáló klíma kvízzel készültünk, az élelmiszerekhez kötődő fenntarthatóság témájában.

Az együttműködések pozitív tapasztalatai után mind a ZUG Egyesülettel, mind a Zuglói Kenyérközösséggel közösen belevágtunk abba, hogy kiszámítsuk, mekkora karbonkibocsátás elkerülést jelenthet, ha magunknak, helyben termelünk vagy ha helyi termékeket vásárolunk.

 

Zuglói ökotérkép – virtuális iránytű a fenntarthatóság felé

Hol találok a közelben ruhajavítót, cipészt? Hová vigyem a kimerült elemeket, a használt sütőolajat? A bringámat ki készíti fel a szezonra? Mi csináljak a megunt, de még jó állapotú ruháimmal, használati tárgyaimmal? Megkívántam egy vegaburgert, hová menjek? Van itt valahol egy közösségi komposztláda? – ezekre a kérdésekre immár pár kattintással választ kaphatnak a zuglói lakosok.

 

Fotók: Screenshot a zuglói ökotérkép weblapjáról, MIZUglónk

A Zuglói Ökotérkép egy olyan online térkép, amely a zöld, tudatos, fenntarthatóbb életmódhoz ad tippeket, helybéli információkat. A térképet zuglói zöld közösségekkel, civil szervezetekkel együttműködve teszteltük és töltöttük meg tartalommal. Így eztúttal is köszönjük a Zuniverzum Ökoközösség és a Zuglói Kenyérközösség tagjainak munkáját és egyben várjuk, hogy minél több kerületi lakos regisztráljon és töltsön fel újabb pontokat, vegye használatba a mindennapokban az oldalt! Az oldal működéséről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

 

Mérjünk együtt! – egységes rendszerben az intézményi energiafogyasztás Zuglóban

Közel 40 zuglói, saját fenntartású intézmény energiafogyasztási adatainak gyűjtése indult el egységes rendszerben nyártól a Mérjünk együtt! nevű pilotprojekt keretében. A begyűjtött gáz, villany, víz és távhő számlák adatai egy közös adatbázisba kerülnek be, majd az önkormányzat energetikus szakértője elemzi azokat egy, a GreenDependent Intézet által fejlesztett energiafogyasztás monitoring szoftver segítségével.

Fotó: MIZUglónk

Így az épületek havi, éves fogyasztása, fogyasztási profilja (vagyis mikor miből mennyi fogy) mérhetővé, összehasonlíthatóvá válik, a grafikus megjelenítés pedig vizuálisan is értelmezhetővé teszi az adatokat.

A Mérjünk együtt! keretében gyűjtött és elemzett adatokkal egy lépéssel közelebb kerülhet Zugló a felelős energiagazdálkodás felé: pontos helyzetképet kapva a saját fenntartású intézmények fogyasztásáról az esetleges hibák észlelhetők és javíthatók. Az adatok továbbá az energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházások előkészítéséhez is szükségesek és segítenek a beruházás eredményességének mérésében. Arról, hogy a felsoroltakon kívül ez miért fontos, előremutató a kerület számára és hogy pontosan mely intézmények vesznek rész benne, itt írtunk.

 

Energiahatékonyabb közösségi műhely és kerékpártároló

2021 decemberében vidám sittpakolásra, a helyszín előkészítésére hívja a zuglóiakat az AZTA Műhely a Bosnyák utcai bázisukra. Itt alakítják ki egy korábban sitt tárolására használt helyiségben a közösségi bringatárolót, ahol elsősorban teherbicikliket lehet majd biztonságosan, esőtől, hótól védve, zárható térben elhelyezni.

 

AZTA bringaműhely

Fotó: AZTA Műhely

A projekt része az is, hogy a helyszín gazdái a továbbiakban kialakítják a bringatároló használati rendjét, hogy az mindenki közös megelégedésére, hosszú távon fenntartható módon szolgálja a használók igényeit.

A közösségi kerékpártároló használati rendje minta lehet majd más hasonló kezdeményezéseknek is. Az energetikai felújításnak köszönhetően évente közel 1500 kWh megtakarítás érhető el a becslések szerint.

 

A bringatárolót és a szigetelést az ENES-CE projekt keretében, az Energiaklub, a Zuglói Önkormányzat projektpartnere támogatja.

 

ÖkoLávNyom – kövessétek nyomon Elek zöld kalandjait!

Fotó: MIZUglónk 

A fotón az ÖkoLávNyom zöldülni vágyó szereplője, Elek épp az ÖkoKör Kamra csoportvezető-képzésére látogatott el. A végeredményt itt láthatjátok.

Végezetül néhány könnyed, humoros videó a zölddé válás kezdeti nehézségeiről, mely egyben végigkíséri a Zöldüljük együtt! projekt állomásait: az ENES-CE projekt mockumentary-sorozata, melyben nyomon követhetitek főszereplőnk, Elek zöld elhatározását!

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

ENES-CE logo

 

2022-01-03T12:35:36+00:00