Itt a Zuglói Ökotérkép!

Hol találok a közelben ruhajavítót, cipészt? Hová vigyem a kimerült elemeket, a használt sütőolajat? A bringámat ki készíti fel a szezonra? Mi csináljak a megunt, de még jó állapotú ruháimmal, használati tárgyaimmal? Megkívántam egy vegaburgert, hová menjek? Van itt valahol egy közösségi komposztláda?

Interaktív térkép és virtuális iránytű a fenntarthatóság felé

A Zuglói Ökotérkép segítségével választ kaphatunk a fenti kérdésekre, hiszen a térkép összegyűjti azokat a kerületben található szolgáltatásokat, boltokat, helyszíneket, amelyek segítik a zuglóiakat a mindennapok zöldítésében.

 

A térképes böngészés azonban csak a kezdet. A weboldal készítői lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy maguk is fejlesszék a térkép adatbázisát, regisztráció után helyszíneket, szolgáltatásokat adjanak hozzá.

Az oldalra regisztrálók még több interaktív funkcióhoz férnek hozzá: csoportokat alakíthatnak, saját kihívásra invitálhatják a többieket.

 

Első Zöld Lépések

Az Első Zöld Lépések menüpont az ökotérkép tematikájához hasonlóan háztartászöldítés 7 területére (energiafogyasztás, hulladékkezelés, közlekedés, étkezés és vásárlás, javítás, alkalmazkodás, szabadidő) hívja fel a figyelmet egy-egy egyszerű, gyerekekkel közösen megoldható feladattal. A feladatok célja, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik tudatosan élik az életüket, és egy kis kihívásra vágynak, és mindazoknak akik épp most indulnának el a zöldülés útján. A térkép segítségével pedig közvetlenül szolgáltatást és helyszínt is kereshetünk mindehhez.

Ebben a menüpontban némi tudományos hátteret is kapunk szokásaink zöldítéséhez. Megtudhatjuk például, mennyi szén-dioxid takarítunk meg, ha autó helyett bringával megyünk, ha csapvíz helyett esővízzel öntözünk, vagy helyi, szezonális gyümölcsöt veszünk a piacon távolról utaztatott, hűtött áru helyett.

A kihívások +1-ik, Zuglói zöld kezdeményezések nevű témaköre pedig a helyi zöld közösségi akciókkal, civil szervezetekkel kapcsolja össze az érdeklődőket.

A készítők hosszabb távú terve egy újabb funkció beépítése, amivel azt is kiszámolhatjuk majd, hogy mennyi szén-dioxidot takarítunk meg, ha megfogadjuk az ökotérkép ajánlásait.

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

ENES-CE logo

2021-11-03T14:09:23+00:00