Elindultak a Zuglói Energiaközösségi Akciók

Június első hétvégéjén szabadtéri beszélgetésre, közös ötletelésre hívtuk a zuglóiakat a Bosnyák térre.

A találkozó a Zuglói Energiaközösségi Akciók (ENES-CE) projekt része, amiben az önkormányzat partnerként várja a helyieket. A projektben olyan miniakciókat valósít meg a közösség, amelyek hozzájárulnak a kerület éghajlatvédelmi céljaihoz. Vagyis ahhoz a 40%-os szén-dioxid-kibocsátáscsökkentéshez, amt 2030-ra vállalt a kerület, és a mit csak a helyi szereplőkkel együtt érhet el.

A résztvevők játékos formában ismerkedhetek meg a kerület klímastratégiájával, klímatotót tölthettek ki, amiért nyeremény is járt, és csatlakozhattak az aktuálisan induló az éghajlatvédelmet segítő helyi akciókhoz.

De mik is ezek az akciók?

A Zuglói Ökotérkép egy olyan online térkép lesz, ami a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat. A térképet a helyiek töltik majd meg tartalommal.
A kerékpáros infrastruktúra egyik gyenge pontja ma a tárolás. Sokan pattannának két kerékre, ha biztonságosan és kényelmesen tárolhatnák a biciklit. Ezért a projekt egyik terve, hogy bringagarázst biztosítson azok számára, akiknél ma még ez a legfőbb akadály.

A Zöldüljünk Együtt akció célja, hogy olyan helyi kisközösségek alakuljanak, akik különböző zöld témák mentén – például energiatakarékosság, komposztálás, bevásárlóközösség – aktívvá, felelőssé válnak, s egymást segítik ezekben a célokban.

Az akciók sikere a helyi lakosok és az önkormányzat együttműködésén múlik, hiszen az éghajlatvédelem nagy játszmájában mindenkinek jut szerep.

Köszönjük, hogy eljöttetek, köszönjük az aktív részvételt, bízunk benne, hogy hasonló lendülettel folytatjuk a közös megvalósítást.

 

ENES-CE logo

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2021-06-11T07:06:11+00:00