Search
Close this search box.

Elindultak a Zuglói Energiaközösségi Akciók

Június első hétvégéjén szabadtéri beszélgetésre, közös ötletelésre hívtuk a zuglóiakat a Bosnyák térre.

A találkozó a Zuglói Energiaközösségi Akciók (ENES-CE) projekt része, amiben az önkormányzat partnerként várja a helyieket. A projektben olyan miniakciókat valósít meg a közösség, amelyek hozzájárulnak a kerület éghajlatvédelmi céljaihoz. Vagyis ahhoz a 40%-os szén-dioxid-kibocsátáscsökkentéshez, amt 2030-ra vállalt a kerület, és a mit csak a helyi szereplőkkel együtt érhet el.

A résztvevők játékos formában ismerkedhetek meg a kerület klímastratégiájával, klímatotót tölthettek ki, amiért nyeremény is járt, és csatlakozhattak az aktuálisan induló az éghajlatvédelmet segítő helyi akciókhoz.

De mik is ezek az akciók?

Zuglói Ökotérkép egy olyan online térkép lesz, ami a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat. A térképet a helyiek töltik majd meg tartalommal.
A kerékpáros infrastruktúra egyik gyenge pontja ma a tárolás. Sokan pattannának két kerékre, ha biztonságosan és kényelmesen tárolhatnák a biciklit. Ezért a projekt egyik terve, hogy bringagarázst biztosítson azok számára, akiknél ma még ez a legfőbb akadály.

Zöldüljünk Együtt akció célja, hogy olyan helyi kisközösségek alakuljanak, akik különböző zöld témák mentén – például energiatakarékosság, komposztálás, bevásárlóközösség – aktívvá, felelőssé válnak, s egymást segítik ezekben a célokban.

Az akciók sikere a helyi lakosok és az önkormányzat együttműködésén múlik, hiszen az éghajlatvédelem nagy játszmájában mindenkinek jut szerep.

Köszönjük, hogy eljöttetek, köszönjük az aktív részvételt, bízunk benne, hogy hasonló lendülettel folytatjuk a közös megvalósítást.

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek