Így működnek az ökokörök Zuglóban

Rövid ÖkoKör történet

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be a nemzetközi ÖkoKör programot Magyarországon. Az első ÖkoKörök a teljes háztartás zöldítéséről szóltak, majd beindultak az egészséges és klímabarát étkezésre fókuszáló ÖkoKör Kamrák, 2019-ben pedig a háztartási vegyszerhasználat csökkentésében segítő Tiszta Otthon ÖkoKörök. 2010 óta több tucat településről, több mint 2000 háztartás zöldülését segítette ez a program.

A zuglói ÖkoKörök

Az ÖkoKör Kamra érdekessége, hogy 2021 őszén több tucat Kamra csoport alakult, de ebből 13 csoport a budapesti Zuglói Önkormányzat segítségével, az Interreg ENES-CE program keretében indult el.

A csapatok közöttük olyan, ahol már meglévő baráti társaság verődött össze, de olyan is, amelyik egymást még nem ismerő résztvevőkből áll. A csapatok 6 héten keresztül hétről-hétre megosztják egymással tapasztalataikat különböző, általuk választott altémák mentén, melyhez az ÖkoKör Kamra munkafüzet szolgál útmutatóul. Egy zuglói ÖkoKörös fényképes élménybeszámolót idézve:

Fotó: Kozma Judit

“Egy 5 fős társaság jött össze a Bosnyák utcai Szabó Ervin Könyvtárban november végén Ökokör kamrázni, mindenki nagyon más indíttatásból és tapasztalatokkal. És emiatt érdekes nagyon az egész, mert mindenkitől lehet tanulni, hallani valami újat és érdekeset. Talán a legérdekesebb új információ eddig a fenntarthatósági kiállításon szerzett újdonságok bemutatása volt, ahol az egyik csoporttag járt. Illetve, hogy kókuszreszelék helyett érdemes egész kókuszt venni és hogy ezt hogyan kell feltörni, feldolgozni és tárolni” – mesélte az egyik zuglói ÖkoKör csapatvezetője, Kozma Judit.

Mitől működik az ÖkoKör? Miért jó közösségben zöldülni?

Az ÖkoKör Kamrában bárki részt vehet, aki:
👉 nyitott a változásra, szeretne egészségesebben, klímabarát módon étkezni, bevásárolni
👉 szívesen tanul másoktól és vállalja, hogy megosztja a sikereit és kudarcait is a csoport többi tagjával

Az ÖkoKör sikere a csoport erejében rejlik. A résztvevők, mint egy baráti társaság egymást segítik, bátorítják, lendítik túl a holtpontokon. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ÖkoKör tagjai hisznek abban, hogy kis lépésekkel messzebbre lehet jutni a környezettudatos életmódban is, mint ha hirtelen nagy lelkesedéssel túlvállalnánk magunkat, és az ebből fakadó kudarc és csalódás elvenné a kedvünket minden további próbálkozástól.


Fotó: Zuglói ÖkoKör Kamra csapatvezető-képzés / MIZUglónk

Az ÖkoKör másik fontos alapelve, hogy a résztvevők kölcsönösen, egymástól tanulnak, nincs egy „megmondó szaki”, aki mindenhez ért. Ebből adódik az is, hogy így mindenki abban tanul és fejlődik a legtöbbet, amire a leginkább kíváncsi, vagy lehetősége van. Hiszen mindannyian más-más háttérrel rendelkezünk, más élethelyzetben vagyunk. A teljesség igénye nélkül néhány példát kiragadva: más lehetőségeink vannak a klímabarát vásárlás, egészséges étkezés megvalósítására, ha például egy kertesházban lakunk ötödmagunkkal, és megint más, ha egy panelban egyedül vagy ketten, megint más, ha eleve vegaként vágunk bele az ÖkoKörbe vagy ha nem tudunk lemondani a húsról, de hajlandóak vagyunk visszavenni a húsfogyasztásunkból, szintén más, ha van a közelünkben csomagolásmentes bolt, vagy ha csak több szupermarket közül választhatunk.

Hogy néz ki egy ÖkoKör?

Az ÖkoKör Kamrában az első alkalmat követően a résztvevők megmérik, hogy mennyi csomagolási- és ételhulladék keletkezik az otthonukban, mennyire klímabarát az étkezésük. Ezt követően heti rendszerességgel találkoznak 5 héten keresztül. A találkozókon körbejárnak egy-egy témát, és mindenki választ egy szimpatikus, számára vállalható akciót, amit a következő találkozóig végrehajt. A következő találkozón megbeszélik a vállalás tapasztalatait, sikereit, kudarcait, segítik egymást az előre haladásban. Az utolsó alkalommal újra mérnek, és kiértékelik, hogy milyen változásokat értek el az öt hét alatt.

Hosszú távú magatartásváltozás: mindennapi rutinná alakított környezetkímélő praktikák
Az ÖkoKörösök mérései alapján az eddigi résztvevők közel harmadára csökkentették a kidobott élelmiszer mennyiségét és az étkezésük ökolábnyomát a program ideje alatt.

Fotó: Az ÖkoLávNyom sorozat főszereplője, Elek látogatása az ÖkoKör Kamra koordinátor képzésén. / MIZUglónk

Itt láthatjátok, hogy milyen kérdések merültek fel Elekben és hogy belevág-e a zöld kalandba.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kutatásai rámutattak arra is, hogy az ÖkoKörösök nem csak a program néhány hete alatt zöldültek, hanem hosszú távon is megőrizték a környezettudatos magatartásukat. Vagyis több évvel az ÖkoKör után is „használták” azokat a környezetkímélő praktikákat, amit az ÖkoKör alatt megtanultak, és a rutinná alakítottak.

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

ENES-CE logo

2022-01-03T08:33:29+00:00