Zuglói Energiaközösségi Akciók

Zuglói Energiaközösségi Akciók2020-05-18T10:23:16+00:00
Hogyan tervezünk közösen?
Közösségi energia ötletgyűjtemény
Akciók

ENES-CE logo

A változó éghajlat mindenkit érint: hőhullámok, szárazság, hirtelen lezúduló csapadék, ezekre számíthatunk. Ki a felelős, kinek kéne tenni ellene, megelőzni és felkészülni? A települési szintű tervezés az első lépés, a tervek megvalósítása pedig közös érdek és feladat.

A Zugló területére eső összes energiafogyasztás mindössze 7%-a köthető az önkormányzat saját működéséhez. A többiért a lakosság (42%), a közlekedés (24%) valamint a szolgáltató és ipari szektor felel (27%). Ha komolyan szeretnénk csökkenteni a kerületben felhasznált energiát, akkor azért minden minden szereplőnek tenni kell.

De mit tehet az önkormányzat azon túl, hogy a saját háza táján növeli az energiahatékonyságot és a megújulók arányát? Elsősorban közvetítői, szervezői és információmegosztó szerepet vállalhat, hogy segítse az itt élőket, itt működő vállalkozásokat.

A Zuglói Energiaközösségi Akciók (eredeti nevén ENES-CE) európai projekt célja, hogy a települési energiagazdálkodási célkiűzéseket az érintett szereplőket, vagyis a lakosságot, helyi cégeket bevonva valósítsa meg.

A projekt során:

  • először a már elkészült energia- és klímaterveket vizsgálják felül,
  • a partnerek összeállítanak egy olyan tudás- és eszköztárat, ami a lakosságot és a gazdasági szereplőket segíti az energiafogyasztás csökkentésében, a finanszírozási megoldások megtalálásában,
  • a helyi szereplők energiaközösségeket, csoportokat alakítanak, akik a tapasztalatcserétől kezdve akár egészen az energetikai beruházások közös finanszírozásáig is eljuthatnak.

Zugló önkormányzata partnerként vesz részt az ENES-CE: Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe projektben.

A projekt időtartama: 2019. április – 2022. március

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.