Search
Close this search box.

T-Egyél a fenntartható étkezésért!

Az Európai Unió DEAR programban „T-Egyél a fenntartható étkezésért!” angol nyelven „Turn the Tables” elnevezésű projekt során az élelmiszer-beszerzés igazságos, innovatív és környezettudatos átalakítására ösztönzi mind a lakosságot mind az élelmiszer beszerzést biztosító intézményeket. A helyi hatóságok és a különböző civilszervezetek együttműködésével a programban résztvevők célja, hogy könnyebbé és hozzáférhetőbbé tegyék a lakosság számára a fenntartható élelmiszereket. A „T-Egyél a fenntartható étkezésért!” felhívja az étkezési kínálattal rendelkező intézmények figyelmét a fenntartható beszerzésre és önellátásra, valamint az élelmiszer-hulladék csökkentésére.

Mik a projekt legfontosabb céljai és mi történt eddig?

Célunk, hogy felelős és befogadó társadalmi hozzáállást tudjunk elérni a fenntartható, egészséges és megfizethető élelmezéssel kapcsolatban, valamint szeretnénk jobban feltérképezni a jelenlegi élelmezési rendszerekkel kapcsolatos kihívásokat. A projekt központjában olyan önkormányzatok és intézmények állnak, amelyek közétkeztetési szolgáltatásokat biztosítanak; a projektben résztvevő önkormányzatok és intézmények célja, hogy több igazságos és fenntartható élelmezési módszert alkalmazzanak és szemléletformálással elősegítsék a fenntarthatóbb és zöldebb étkezési rendszerek kialakítását.

Mi lesz még?

Zuglói Egyesített Óvodákban, Zuglói Egyesített Bölcsődékben, a zuglói középiskolákban, valamint a Soltvadkerti táborban a Tudatosvásárlók Egyesületével közösen képzést és kampányt szervezünk az intézmények dolgozóinak, valamint a szülőknek és a fiataloknak annak érdekében, hogy jobban megismerjék az élelmezési rendszereket és hogy praktikus eszközkészletet sajátíthassanak el az igazságos és fenntartható étkezési szokások kialakításához. Továbbá olyan speciális célcsoportok étkeztetését végző zuglói intézményekkel és cégekkel fogunk együtt dolgozni, melyek nyitottak a fenntarthatóbb és helyi termékek beszerzésére és jelenlegi beszerzési gyakorlatuk módosítására a zöldebb, egészségesebb és fenntarthatóbb közétkeztetési gyakorlatok kialakítása érdekében. A cél, hogy egy új közbeszerzési eljárást dolgozzanak ki a végén, amelyben a fenntarthatósági szempontok a beszerzésben és a kínálatban is megjelenjenek. 

Zuglói termelői és hagyományos piacokon, közösségi kertekben és művelődési intézményekben szemléletformáló kampányokat fogunk rendezni így népszerűsítve a zuglói helyszíneket és a fenntartható életmódot és étkezést nem csupán a zuglói intézmények, hanem a lakosság körében is.

Partnerek

A projekt az Európai Bizottság fejlesztési-, oktatási- és tudatosságnövelő programjának (DEAR) és a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának társfinanszírozásában valósulhat meg. 

Linkek

DEAR Development Education and Awareness Raising

Tudatos Vásárlók Egyesülete

A projekt alapinformációi és -adatai

Pályázat címe

Turn the table towards just, green and innovative food procurement

A pályázat azonosító száma

EuropeAid/173998/DH/ACT/Multi – LOT5a

A projekt teljes költségvetésének összege

255 306 EUR

A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által biztosított támogatás összege

63 826 EUR

Projekt időszak

2024.11.01 – 2027.10.31.

Fenntartási időszak

2027.11.01. – 2032.10.31.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek