Search
Close this search box.

Újabb állomásához érkezett az Európai Unió DEAR programban támogatott „Turn the Tables” elnevezésű projekt, melynek keretében Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Budapest Főváros Önkormányzata által életre hívott Fővárosi Élelmezésügyi Kerekasztal égisze alatt workshopot szervezett.

Rózsa András polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy a zuglói intézmények milyen volumenben biztosítják a közétkeztetést, a Zuglói Egyesített Bölcsőde intézményeinek főzőkonyhái több, mint 1500 fő számára biztosítják a napi ötszöri étkezés. Fontos a helyi szintű változás elérése, mely a fenntarthatósági törekvések megvalósulása mellett jó példát is jelent más önkormányzati szereplők számára.

Szabó Gábor, a Képviselő-testület Klíma- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke fontosnak tartja, hogy a környezetvédelmi törekvéseken belül az étkezés témájával is foglalkozzunk.

Főzőkonyhák és az élelmiszer beszerzés kihívásai című rendezvényen a zuglói bölcsődék főzőkonyhai működését és az ehhez kapcsolódó alapanyag beszerzés folyamatát tárták fel a kerekasztal beszélgetés résztvevői. A meghívottak – akik célzottan főzőkonyha működtetésében, fenntartásában érdekelt önkormányzati, intézményi szereplők – megtudhatták, hogy a jelenlegi gyakorlatban az intézmények milyen nehézségekkel küzdenek.

Legnagyobb kötöttséget a közbeszerzési kötelezettség jelenti, mely amellett, hogy leterheli a bölcsődék szakmai humán erőforrását, rugalmatlanságot eredményez a minőségi problémák kezelésében. A jelenlegi gyakorlatban jellemzően nagy alapanyag beszállítók tudnak egy ilyen volumenű közbeszerzési eljárásra jelentkezni és akár több évre elköteleződni. A fenntarthatósági szempontok leginkább a bölcsődék étlaptervezésénél tudnak érvényesülni.

Főbb problémaként jelent meg szülőkkel való együttműködés módja, illetve az intézmények infrastrukturális adottságai.

A kerekasztal beszélgetést követő kiscsoportos beszélgetésekben a résztvevők tovább fejtették a beszerzési gyakorlat, az élelmiszer útjának és az érintettekkel történő kommunikáció témáját.

A projekt célja a fenntartható élelmezés rendszerének elősegítése, melynek egyik része a közétkeztetést biztosító szereplők beszerzési gyakorlatának átalakítása. A rendezvény e folyamat egyik első lépése volt. A továbbiakban az érintett szakemberek bevonásával részletesen feltérképezzük a főzőkonyhák működését és megfogalmazunk olyan beavatkozásokat, melyek elősegítik a fenntarthatósági szempontok érvényesülését.

A projekt az Európai Bizottság fejlesztési-, oktatási- és tudatosságnövelő programjának (DEAR) és a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának társfinanszírozásában valósulhat meg. 

Az Európai Unió által finanszírozott. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé értük.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek