Kerekesszékkel Törökőrön

Több évtizede beszélünk már az akadálymentesítésről, a fontosságát épeszű ember nem is merné vitatni, az előrelépések ellenére mégis óriási az elmaradásunk. Hiába megoldott a bejutás néhány intézménybe kerekeszékkel, el is kell jutni oda. Ha pedig az épületek gazdái csak a műszaki beruházásig jutnak, az üzemeltetés már nem megy, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.

A SUNRISE projekt keretében, a Korong utcai Mozgásjavító suli közreműködésével áprilisban szervezett sétánkon arra voltunk kíváncsiak, milyen kerekesszékkel közlekedni Törökőrön, milyenek a járdák, vannak-e megközelíthetetlen helyek, milyen az intézmények elérhetősége.

Az akadálymentes járdák kérdése visszatérő téma. Nem véletlenül. Amikor Törökőr kiépült, még nem volt szempont, hogy végig lehessen gurulni a járdahálózaton. Azóta persze más a szemlélet, mások az elvárások és a lehetőségek is.

Igaz, a route4u térképe szerint nem annyira vészes a helyzet, hiszen maguk a járdák többnyire elfogadhatók, de a kereszteződések, átkelések a legtöbb helyen nem megfelelőek. Sőt, akad olyan pont, ami blokkolja a továbbjutást. Ezt élőben is megtapasztalhattuk a Szugló utca-Ibrányi utca kereszteződésénél, ahol a magas padkák és a hiányzó járda miatt voltunk kénytelenek változtatni az útvonalon.

 

Kerekesszékkel itt az út vége, a padka alkalmatlan a továbbhaladásra

Kerekesszékkel itt az út vége, a padka alkalmatlan a továbbhaladásra

 

Újabb meglepetés a Thököly úti postánál várt ránk, ahol van ugyan lift a mozgássérültek számára, de azt – számunkra érthetetlen megfontolásból – csak a posta személyzete kezelheti, a hívó csengő azonban nem működik. Kis magyar abszurd. Így aki kerekesszékkel érkezik, kénytelen az arra járók jóindulatára bízni magát, hátha valaki szól odabent az érdekében.

 

Nehezített használatú lift a Thököly úti postán

Nehezített használatú lift a Thököly úti postán

Ha a műszaki megoldások működnek, még mindig ott van nehezítő tényezőnek az ember. Aki ugyanis úgy parkol fel a járdára, hogy ott nem fér el a kerekesszék, az nem csak szabályt sért, de jól kibabrál az amúgy sem könnyű helyzetű embertársaival.

Elég egy kis figyelmetlenség, hogy nehezítsük mások közlekedését

Elég egy kis figyelmetlenség, hogy nehezítsük mások közlekedését

Elképesztően fontos szerepe van a mozgássérültek társadalmi integrációjában az akadálymentes közlekedésnek! Hadd oldják meg – amennyire csak tudják – önállóan az életüket. Ha ennek megvannak a feltételei, akkor lesznek a városi élet hétköznapi szereplői ők is. Ez lenne a befogadás leghatékonyabb gyakorlata.

 

Ilyen egy szabályos, használható akadálymentes sarok(Mexikói-Korong u. kereszteződés)

Ilyen egy szabályos, használható, akadálymentes sarok (Mexikói-Korong u. kereszteződés)

A közreműködésért hatalmas köszönet a Mozgásjavító Iskolának, és kísérőinknek, Bogdán Dánielnek és a Szucskó Ádámnak!

A CIVITAS SUNRISE projektet az Európai Unió Horizon2020 kutatás-fejlesztési programja támogatja (No: 72 33 65)

2019-09-24T16:26:57+00:00