Véget ért a Zuglói Szelektív Hét

Május 24. és június 4. között két héten át volt lehetőség részt venni a Zuglói Önkormányzat nyereményjátékában, melynek során kertészeti utalványokat lehetett nyerni. A Szelektív Hét (a végdátum kitolása után már inkább Szelektív Hetek) során az önkormányzat partnerének, az FKF Zrt. munkatársai összesen kilenc óvodában, közel 1.000 gyermeknek tartottak foglalkozást a szelektív hulladékgyűjtésről.

Május 24. és június 4. között tartott a Zuglói Önkormányzat szemléletformáló programja, a Zuglói Szelektív Hét. Az eredetileg egyhetesre tervezett, végül két héten át futó, a szelektív hulladékgyűjtést motiváló program az önkormányzat Tropa Verde, magyarul Hulladék.Pont nevű projektjének keretén belül valósult meg. Az Európai Unió URBACT III programjában megvalósuló projekt lényege, hogy a szelektív hulladékgyűjtést ajándékokkal jutalmazza. A június 4-gyel véget érő projekt záróakkordja volt az elmúlt két hétben futott program.

A Zuglói Szelektív Hét során az FKF Zrt. Füredi úti hulladékudvarában (Budapest, Füredi u. 74) és Csömöri úti hulladékudvarában (XVI., Csömöri út 2-4.) várták a lakosok szétválogatott hulladékát. A két helyszínen lehetőség volt egy szelfifal előtt is fotózkodni. Emellett a kampány során az FKF Zrt. és az önkormányzat munkatársai szemléletformáló előadásokat is tartottak: május 25. és 31. között összesen kilenc óvodában, közel 1.000 gyermeknek tartottak foglalkozást a szelektív hulladékgyűjtésről. Nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is részt vehettek szemléletformáló előadáson: május 27-én, csütörtökön délután 16.00-tól Kőrös Gábor, az FKF koordinációs menedzsere adott elő a fővárosi szelektív hulladékgyűjtési rendszerekről és az azokban gyűjthető hulladékokról. A nagyjából félórás előadás után lehetőség volt kérdéseket is feltenni egy kötetlen, félórás beszélgetés keretében.

A Zuglóban 2019 őszén indult Tropa Verde/Hulladék.Pont program célja az volt, hogy a helyi lakosság környezettudatosságát olyan módon formálja, hogy közben jutalmaz is. A Hulladék.Pont programban bárki részt vehetett, aki szelektíven gyűjti otthonában a hulladékot, majd azt leadta a megfelelő zuglói hulladékgyűjtők egyikében. A leadott hulladékért egy utalványt kapott, amit a projekt honlapján való gyors regisztráció után tudott beváltani különböző kedvezményekre, melyeket helyi cégek és vállalkozások biztosítottak. A projekt így egy körkörös gazdaságot volt hivatott létrehozni, amely összeköti a hulladékátvevő cégeket, a helyi vállalkozásokat és a lakosokat.

A projekt az URBACT III Programban az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.

URBACT logo

2021-06-18T10:41:18+00:00