A sétálóutcák növelik a helyi bevételeket

A közlekedés hatását a városi lét különböző területeire nem csak a zaj- és légszennyezés, a területfoglalás, a zöldterületek megóvása szempontjából érdemes vizsgálni. A helyi kereskedelem és szolgáltatás is profitálhat abból, ha a városvezetés a lassabb közlekedési módoknak is teret ad, a helyi adóbevételek növekedésével pedig az egész közösség jól jár.

A London közlekedésével foglalkozó szervezet, a TfL (Trandsport for London) legfrissebb megállapításai szerint a forgalomcsillapítás, a gyalogoszónák, sétálóutcák kialakítása jelentősen megnöveli a kisvállalkozások, helyi kisboltok, kávézók, éttermek, galériák bevételeit. A forgalomcsillapított zónákban a helyi kiskereskedelmi bevételek 7%-kal nőttek, az üres boltok száma  pedig 17%-kal csökkent.

A vizsgálatok szerint a “lassú közlekedők”, vagyis akik rendszeresen tömegközlekednek, gyalogolnak és bicikliznek, 40%-kal több pénzt költöttek a helyi boltokban,mint azok, akik főként autóznak. (Aki autóval jár, az is költ, de nagyrészt máshol, másra.)

Lassab közlekedés, több helyi bevétel

Lassabb közlekedés, több helyi bevétel

 

A kellemes környezet, a sétára hívó utcák egyéb hasznai pénzben nehezen mérhetők, de a londoniak büszkék a sétabarát fejlesztéseikre. Az autómentes övezeteket szívesen látogatják az emberek. A gyalogosok száma majdnem duplájára nőtt, és a korábbinál kétszer annyi időt töltöttek a helyiek a környékbeli kávézókban és üzletekben.

 

A cikk forrása a forbes.com

A CIVITAS SUNRISE projektet az Európai Unió Horizon2020 kutatás-fejlesztési programja támogatja (No: 72 33 65)

 

2019-09-24T16:18:45+00:00