„Többet kellene beszélni a légszennyezésről!”

Így összegezte a zuglói óvodáknak szervezett, a levegő minőségéről szóló képzést az egyik résztvevő óvodapedagógus.


Budapesten 2020 januárjában közel 20 napig volt szmogriadó. Az ilyen napok különösen veszélyesek az idősekre, krónikus betegségben szenvedőkre, de a kisgyerekek egészségére, fejlődésére is komoly veszélyt jelent a légszennyezés. Arról, hogy szmogriadó van, a legtöbb ember gyorsan értesül, mégis kevesen tudják, hogy ilyenkor mi a teendő. A Zugló részvételével zajló Tiszta levegőt! – AWAIR kampány ebben segít.

Tegyünk együtt a gyerekek egészségéért

2020 februárjában közel 100 zuglói óvodapedagógus vett részt a kültéri és beltéri levegőminőségről szóló szakmai képzésen.
A résztvevők tájékoztatást kaptak például arról, mik a légszennyezés elsődleges forrásai Budapesten, mikor rendelik el a szmogriadót, hol lehet naprakész információt kapni a légszennyezettségről, és persze arról is, hogyan szervezzék az ovisok életét szmogriadó alatt.

Mitől szennyezett a levegő? Mi a hatása?

Mitől szennyezett a levegő? Mi a hatása?

Meglepő, de az is számít, hogy hol parkolhatnak a szülők, melyik emeleten, vagy merre néző szobákban tartózkodnak a gyerekek. Azt is megtudhattuk, hogy néhány ünnepi gyertyával vagy légfrissítővel is ronthatunk az amúgy sem rózsás légállapotokon.

 

Levegő képzés óvoda

Levegőminőségi képzés óvodáknak

Aki szeretne folyamatosan képben lenni Zugló levegőjének aktuális állapotáról, az számos forrástippet kapott ehhez: az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőkörnyezeti honlapja, a Zuglói Egészségfejlesztési Intézet interaktív grafikonjai és az ÁNTSZ pollenjelentése mind hasznos lehet az érdeklődőknek.

A szülőknek is szól

A tájékoztatás az óvodapedagógusok mindennapi gyakorlatában hasznos, de legalább ilyen fontos, hogy a szülőkhöz is eljusson az információ. A veszélyes fokú légszennyezés megelőzéséért a szülők is sokat tehetek például azzal, ha autó helyett gyalog vagy biciklivel hozzák a gyerekeket oviba, ha odafigyelnek a környezetbarát fűtési módokra, és minél több kerti és szobanövénnyel gondoskodnak a jobb levegőről.

8 dolog a jobb levegőért

8 dolog a jobb levegőért

 

Ha pedig elrendelik a szmogriadót, akkor érdemes követni a szakértők jótanácsait: kora hajnalban vagy késő este szellőztessünk, használjunk légtisztító berendezést, kerüljük a forgalmas utakat, minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Ehhez is kaptak segítséget az óvodák. A közös terekben kihelyezett, színes levegőminőségjelző táblán követhető, hogy melyik légszennyezettségi fokozatnál mi az érvényes szakértői ajánlás.

Milyen most a levegő?

Milyen most a levegő?

 

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2020-03-10T14:16:56+00:00