Milyen most a levegő Zuglóban?

Hiánypótló szolgáltatást indított Zugló Önkormányzata azok számára, akik kíváncsiak arra, milyen most a levegő, és mire számítsunk a következő napokban.

Mostantól könnyen, gyorsan, ábrák, grafikonok, színes jelzések segítségével, hiteles mérési adatok alapján tájékozódhatunk az aktuális levegőminőségi adatokról.

Ha levegőről van szó, sokan csak a saját orrukban bíznak, és ez néha be is válik, hiszen néhány légszennyező, például a kén-dioxid, kifejezetten irritálhatja a nyálkahártyát, így könnyű beazonosítani. Jól tesszük azonban, ha inkább a nagy pontosságú műszerekre, a kiterjedt mérőhálózatra és a szakemberek modelljeire bízzuk magunkat.

Szmog

Fotó: Horváth Zsolt

Szennyezők, mérések, trendek egy kattintással

A levego.zuglo.hu oldalon naprakészen, az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései és előrejelzései alapján kapjuk meg a különböző légszennyezők adatait. Néhány kattintással grafikonon láthatjuk a szálló por, a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok, a szén-monoxid, a benzol és az ózon aktuális koncentrációját, és persze azt is, hogy éppen kiváló, megfelelő, netán már veszélyes az adott szennyező jelenléte. Emellett azt is megtudhatjuk, mire számítsunk a következő két napban . A weboldal nem csak a Zuglóhoz kötődők számára hasznos, Budapest más területeiről is lehívhatunk mérési adatokat.
A szoftveres modellezés lehetővé teszi, hogy a Meteorológiai Szolgálat olyan helyszínekre is előrejelzést készítsen, ahol nincs mérőállomás, ilyen a Bosnyák tér is. A közeli állomások adatait elemezve jó pontossággal becsülhető, milyen lesz a tér környékének levegője.

A szolgáltatás hamarosan telefonra letölthető applikáció formájában is elérhető lesz.

Levegőminőség

De miért fontos ez?

A légszennyezés elsősorban a sérülékeny szervezetekre veszélyes, az idősekre, gyerekekre, légúti vagy keringési betegségben szenvedőkre, de a hosszan tartó szmogos időszak az egészségeseket is megviseli. Mi magunk is tehetünk azért, hogy az ilyen időszakokat jobban átvészeljük. Ilyenkor a betegekre különösen figyelni kell, a gyerekeket sem szabad hosszasan kiengedni, ne sportoljunk a szabadban, a lakás szellőztetését a nap kevésbé szennyezett időszakára időzítsük.

 

 

 

A weboldalt Zugló Önkormányzata fejlesztette a Tiszta levegőt! AWAIR projekt keretében. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2021-02-26T07:31:33+00:00