Sikeres ötletversenyt zártunk a fenntartható étkezés témájában
A Climathon Budapest 2025 egy nagyszabású, fiatalokra fókuszáló ötletmaraton volt, melynek központi témája a Fenntartható Élelmiszerrendszerek megteremtése volt. Az eseményt az EU által finanszírozott #Turn the Tables projekt keretében rendezték meg, azzal a céllal, hogy kreatív, közösségi alapú megoldások szülessenek, amelyek illeszkednek a helyi fenntarthatósági célokhoz.
Az ideathon fő céljai között szerepelt, hogy gyakorlati tudással és mentorálással erősítse a fiatal “változás-csinálókat”, és megvalósítható fenntarthatósági megoldásokat hozzon létre Zugló helyi kontextusára. Emellett az esemény keretében azonosították azokat a nagy potenciállal bíró projekteket, amelyeket a jövőben együttműködéssel vagy támogatással segíthetnek. Cél volt továbbá a polgári részvétel és a fiatalok bevonásának ösztönzése az élelmiszerrendszerek innovációjának alakításába.
A résztvevők két, valós kihívással néztek szembe, amelyekre innovatív válaszokat kellett kidolgozniuk:
A Menza Élmény Újragondolása: Ez a feladat a közétkeztetés, különösen az iskolai étkeztetés átalakítására koncentrált, hogy az fenntarthatóbb, vonzóbb és hatékonyabb legyen.
Városi Mezőgazdaság Bővítése Magyar Városokban: Itt arra keresték a megoldásokat, hogy az önkormányzatok hogyan tudják újraéleszteni és élelmiszertermelésre használni az kihasználatlan városi területeket a magyar városokban.
A Climathon Budapest 2025 ezzel a két fókusszal jelentős lépést tett a fiatalok ötleteinek mozgósításában a helyi környezet zöldebbé és fenntarthatóbbá tételének érdekében.
Az eseményre több mint 15 országból érkeztek fiatalok akik Magyarországon tanulnak.
A Climathon Budapest 2025 ötletmaratonjának győztese az AgriCult csapat lett, amely a “Project Green Bite” (Zöld Falat Projekt) elnevezésű megoldásával nyerte el a fődíjat. A csapat – Claudia Sofia Rios Chavarria, Danilo Lorenzo Delos Santos és Onthatile Tladinyane – 250 000 forintos pénzjutalomban részesült.
A győztes AgriCult csapat egy körkörös gazdaságra épülő, átfogó megoldást javasolt az iskolai menzák fenntarthatósági problémáira. Projektjük három fő elemet ötvöz: viselkedésösztönzést, digitális nyomon követést és helyi komposztálást.
A “Green Bite” applikáció jutalmazná az egészséges étkezési szokásokat: a diákok beváltható pontokat kapnának a tudatos táplálkozásért. Eközben az alkalmazás rögzítené az élelmiszerfogyasztási trendeket, segítve ezzel az iskolákat és a szülőket a tudatosabb menü- és étkezési döntések meghozatalában.
A projekt emellett a zéró hulladék elvet is alkalmazza: az ételmaradékot ahelyett, hogy kidobnák, trágyává alakítanák át a helyi komposztálás révén, amelyet aztán továbbértékesítenének. Ezzel a lépéssel a csapat egy valódi, zárt láncú rendszert hozna létre az iskolai étkeztetésen belül.
A “Project Green Bite” nagy elismerést kapott a zsűritől a kreativitása és a szakpolitikai relevanciája miatt, igazolva, hogy a fiatal generáció képes innovatív és azonnal bevezethető megoldásokat kínálni a fenntartható jövő érdekében.
Összefoglaló Pdf (előadásokkal, kihívásokkal , nyertes bemutatókkal ) elérhető ITT



![]()
A projekt az Európai Unió finanszírozásával az Európai Bizottság Fejlesztési-, Oktatási- és Tudatosságnövelő programjának (DEAR) finanszírozásában valósulhat meg. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a mizuglonk.hu szerzőinek sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé értük.