Közösen a klímabarát Zuglóért: együttműködő helyi szereplők

Milyen közös céljai lehetnek egy helyi zöld szervezetnek, a kerületben működő ismert multinak és egy ízig-vérig zuglói kisvállalkozásnak? Vannak-e olyan területek, ahol együtt tehetnek ezekért a célokért? Milyen formában tudnak együttműködni? Mit keres ebben az egészben az önkormányzat?


Zugló Önkormányzata hívta életre azt az együttműködési platformot, amihez a fenti szereplők csatlakozhatnak, megismerhetik egymást, megtalálhatják a közös célokat és formákat, mindezt pedig azért, hogy közösen tegyenek a kerület éghajlatvédelmi törekvéseiért.

Itt Zuglóban az önkormányzat saját működése ugyanis az éghajlatváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csupán töredékéért (7%) felel, a többiért a lakosság (42%), a közlekedés (24%) valamint a szolgáltató és ipari szektor (27%). Ha komolyan szeretnénk csökkenteni a kerületben felhasznált energiát, akkor azért minden szereplőnek tenni kell, az önkormányzat pedig információval, szervezéssel, partnerséggel segít.

Ezt a célt szolgálta a Zuglói Energiaközösségi Akciók projekt keretében szervezett ú.n. matchmaking találkozó, melynek célja összekapcsolni olyan szereplőket, akik, ha együttműködnek megvalósul az ideális mindenki győz állapot, minden fél profitálhat az eredményekből.

Indul a matchmaking

Indul a matchmaking / Fotó: Mizuglónk

Kerületi kapcsolódások fenntarthatósági témák mentén.

A 2021 novemberi esemény helyi cégeknek és civil szervezeteknek teremtett lehetőséget arra, hogy jobban megismerjék egymást és együttműködések alakuljanak ki közöttük.

Az eseményen tehát olyan helyi cégek és civil szervezetek vettek részt, akik nyitottak az együttműködésre és tennének a fenntarthatóságért. Így ismert és kevésbé ismert, jelentős gazdasági potenciállal bíró és nemrégiben induló szervezetek és vállalkozások is jelen voltak az eseményen.

Az eseményt egy kommunikációs tréning előzte meg, majd a matchmaking találkozón az összes résztvevő pár perces, ún. pitch prezentáció formában mutatkozott be. Ezt követően kisebb-nagyobb csoportokban terveztek, beszélgettek, a közös munka formáit keresték. Kötetlen hangulatban, a beazonosított közös célok mentén pedig elindult az egymástól látszólag távol eső szektorok és szereplők közti érdemi párbeszéd, kooperáció.

 

Rövid bemutatkozó

Rövid bemutatkozás / / Fotó: Mizuglónk

 

Az együttműködés első eredménye az IKEA támogatása: a Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett Klímabarát Konyha-kaland kihívás résztvevői közül a visszajelzést adók egy-egy háromdarabos tartós doboz szettet kaptak ajándékba.

Még lehet csatlakozni

A kezdeményezést a projekt szervezői 2022 márciusában régi és új szereplőkkel, egy újabb esemény keretében folytatják. Bár az uniós finanszírozású projekt 2022-ben lezárul, az önkormányzat célja, hogy az együttműködési platform hosszabb távon is életben maradjon és a csatlakozó partnerek a továbbiakban is aktívan részt vegyenek.

De kik is voltak részesei eddig a folyamatnak? A civil szervezetek közül: Zuglói Kenyérközösség, Zuniverzum, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület, ZUGkert, Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Zuglói szervezete, Zuglói Waldorf iskola egyesülete. Cégek közül pedig: IKEA Lakberendezési Kft., Csiribiri Termelői Vegyesbolt, Rakun dobozközösség, Smankerli Cukrászda, Zugló Média, Sprinternyomda.

A szervezés még nem zárult le, a csatlakozás nyitott, február 14-ig várjuk olyan zuglói cégek és civil szervezetek jelentkezését, akik tenni szeretnének szűkebb környezetükért, szívesen ötletelnek és dolgoznak csapatban fenntarthatósággal kapcsolatos ügyek mentén!

Jelentkezés és bővebb információ a következő e-mail címen: csikai.maria@zuglo.hu

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

ENES-CE logo

2022-02-03T11:38:16+00:00