A környékbeliek háromnegyede támogatja a tér környékének autó-mentesítését

Kisebb, megvalósítható módosításokkal a környékbeliek háromnegyede támogatja a tér környékének autó-mentesítését – Lezárult az Ilosvai Selymes tér autómentes időszaki lakossági egyeztetése

Összesen tíz napon át személyesen és online lehetett véleményt nyilvánítani az Ilosvai Selymes tér környékének autómentes forgalmi rendjének teszt-időszakáról. 287-en mondtak véleményt, a nagy többség a tér egy kilométeres körzetében lakónak vallotta magát.

A kitöltők anonim módon és önbevallás alapján válaszoltak a kérdésekre. Nagy többségük legalább alkalmanként használja a teret kikapcsolódásra.

A kitöltők majdnem fele, 45,9 %-a, ebben a formában, további 24,4 %-a támogatja, de módosított forgalmi renddel a terület autó-mentesítését.  25,4 % nem támogatja a lezárást és 4,3 % semleges a kérdésben.

Azok, akik nem ebben a formában, de támogatják az Ilosvai Selymes tér autómentességét, legnagyobb részben (79 %) a Czobor utca és híd autósforgalmának visszaállítását szorgalmazták. A körzet képviselője, Pécsi Diána elmondta, hogy a közületi szervek is jelezték, hogy a Czobor utcai híd kiesése gondot okoz, ezért el is kezdte az egyeztetést a Budapest Közúttal a jelzett szakasz autóforgalmának visszaállítására még az ideiglenes lezárás hivatalos vége, azaz szeptember 30 előtt.

Az utolsó kérdés általánosságban arra vonatkozott, milyen a megélése az itt lakóknak, betartják-e általánosságban a 30-as sebességkorlátozást a kis szűk utcákban az autósok. Ez azért is fontos, mert sokan jelezték, hogy a környéken további forgalmi változtatásokkal, terelő elemekkel kellene elősegíteni azt, hogy minél többen betartsák a korlátozást (pl. fekvőrendőr, virágládák, terelő elemek, egyirányúsítás).

Mint az adatokból látható, a környéken lakók kb fele-fele arányban érzékelik, hogy inkább nem tartják be illetve, hogy inkább betartják az autósok a sebességkorlátozást a környéken, tehát mindenképpen indokolt lenne a felülvizsgálat.

Hogyan tovább? Szeptemberben elindulnak a forgalommérések és több közösségi program is várható. 30-án, az autómentes időszak végén egész napos programokkal, közösségi tervezéssel várják a lakosokat. A lezárás tapasztalatairól októberben készül el a végleges összefoglaló, amely javaslatokat is megfogalmaz a tér jövőjével kapcsolatban. A javaslati csomagot a lakosság újra véleményezheti majd.

 

2023-09-07T06:26:23+00:00