Helyi kertekkel a klímavédelemért! – Bemutatkoznak a zuglói közösségi kertek

2012-ben Zuglói lakosok egy csoportja elhatározta, hogy létre szeretne hozni közösségi kerteket a kerületben: megalakították a ZUG Közösségi Kertekért Egyesületet és immár két kertet működtetnek. A honlapjukon olvasható bemutatkozásuk szerint: “Célunk, hogy a hozzánk csatlakozni kívánó zuglói lakosokkal közösen egy olyan városi zöldfelületet alakítsunk ki, amelyen a helyi lakosok közösen zöldséget és gyümölcsöt termeszthetnek saját maguk számára, és amely egyszersmind közösségi térként funkcionál, számtalan programnak és találkozónak adva helyszínt, ezáltal erősítve a helyi közösség összetartozását.”

 

A kezdetek: panelek árnyékában

A ZUG Közösségi Kertekért Egyesület tehát immár kilencedik éve működtet közösségi kerteket Zuglóban. Az első kertet a Füredi úti lakótelepen, a panelek árnyékában 2014-ben nyitották a Zsálya utcában. Itt 64 db, egyenként 10 négyzetméteres ágyáson lehet kertészkedni. Nemcsak családoknak, hanem a környékbeli intézményeknek, óvodáknak és iskolának is van saját ágyása, például a Móra Ferenc Általános Iskolának.

 
Fotók: A Füredi úti közösségi kert madártávlatból és kicsit közelebbről. / ZUG Közösségi Kertekért Egyesület

A kert az elmúlt években különböző eseményeknek adott otthont: kertünnep, közösségi kertek éjszakája, a szomszédos parkban jóga, illetve az Egyesület minden tavasszal megrendezi a már hagyománnyá vált magbörzét.

 

Fotók: Két életkép a változatos közösségi programokból: koncert és jóga / ZUG Közösségi Kertekért Egyesület

 

Bővülő helyszínek: Padlizsánkert

A Padlizsánkert 2019-ben nyitotta meg kapuit a Padlizsán utcában, idén már a negyedik szezonját kezdi. Itt 40 db 7,5 négyzetméteres magaságyás található. A kertben kialakult összeszokott kerttagok évről-évre zöldítik a kert környezetét is, valamint különböző, a környékbeliek számára is nyitott programokat szerveznek, pl: szomszédünnep, halloweeni tökfaragás. Mindkét kertnél található közösségi komposztáló, ahova a környékbeliek a megfelelően összeaprított zöldhulladékot helyezhetik el.

 

Fotók: Az Óperenciás Óvoda magaságyása (közelgő eper-terméssel!:) a Padlizsán utcai közösségi kertben / ZUG Közösségi Kertekért Egyesület és ökoláb-nyomozással egybekötött családi tökfaragó esemény / MIZUglónk, Interreg ENES-CE

 

Saját paradicsom, kisebb szén-dioxid-lábnyom

A Zuglói Energiaközösségi Akciók, azaz az Interreg ENES-CE program Zöldüljünk együtt! nevű pilotprojektjének keretében 2021-ben több együttműködés is megvalósult a Zuglói Önkormányzat és a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület között. Például az ún. családi tökfaragó eseménnyel összekötött ököláb-nyomozás, mely során a jelenlévő ágyás-tulajdonosokkal kiszámítottuk, hogy mekkora karbonkibocsátás elkerülést jelenthet, ha magunknak, helyben termelünk vagy ha helyi terméket vásárolunk.

 

Fotók: Az ökoláb-nyomozássalban részt vett egyik ágyás-tulajdonos eredménye: a magaságyásában termelt zöldségekkel 8.75 kg CO2 kibocsátást került el. / A felmérés online is folytatódott, a kapott adatok alapján kapott eredmények grafikonja. / MIZUglónk, Interreg ENES-CE

A kert ágyásainak karbonlábnyom felmérése az eseményt követően is folytatódott: online kérdőívben kerestük fel a közösségi kerttagokat, hogy nyilatkozzanak a 2021-es szezonban termelt zöldségeikről, gyümölcseikről hozamáról. Ez tehát annak kiszámítása, hogy egy-egy ágyás éves zöldséghozama mekkora kibocsátás-csökkenést jelent ahhoz képest, mintha ugyanahhoz a termény-mennyiséghez külföldön termesztett, utaztatott és szupermarketben megvásárolt formában jutottunk volna hozzá.

Kérdőívünket összesen 17 közösségi kertész töltötte ki, ebből 7-en a Padlizsánkert, 10-en a ZUGkert tagjai. Összesen 293 kg terményt vittek haza kertészeink, ebből 201 kg a ZUGkertben, 92 pedig a Padlizsánkertben termett.

Ezzel a terméshozammal a ZUGkertben 193,1 kg, a Padlizsánkertben pedig 84,6, mindösszesen 277 kg CO2 kibocsátást kerültek el. De ahhoz, hogy ez mit is jelent, egy szemléltető példa: 250 kg CO2 -kibocsátás, ha átlagos autót használunk, egy kb. 1500 kilométeres út kibocsátásával egyenértékű. Összehasonlításképp, vonattal közlekedve ez akár megtett 6000 kilométernek felel meg. Gratulálunk a kerület közösségi kertészekeinek!

 

A karbonlábnyom becslésének módszertanáról ebben a dokumentumban olvashat bővebben.  

 

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

ENES-CE logo

2022-02-07T16:34:12+00:00