42 + 2 kilométer

A maraton 42,195 méter távú futóverseny. A Rákos-patak 44,000 méter hosszú. A maratonfutás világcsúcsa alig több mint 2 óra. A kenyai Kipchoge tehát körülbelül 2 óra alatt érne Szadától a 13. kerületi torkolatig.

Javasoljuk, hogy álljon meg az idő felénél (pont Zuglóban!) és nézzen körbe

Visszatérve a maratonhoz: hogy is voltak azok a bizonyos „maraton-legendák”?

Legenda1: Az athéni seregek a marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre. Ekkor a perzsák hajóhada Athén ellen indult. A város ugyanis védtelen volt, hiszen a hadrafogható férfiak mind a csatamezőn voltak. Pheidippidész görög katona ekkor futva tette meg a távolságot Spárta és Marathón között, hogy a spártaiakat segítségül hívja. A spártaiak természetesen megígérték a segítséget, de csak hat nap múlva jelentek meg, amikor a csata már eldőlt. A dicsőséges athéni férfiak időben értek vissza szeretett városukba, és otthon is megnyerték az összecsapást a perzsa hadsereggel szemben.

Legenda2: Azért futotta le egy ismeretlen katona a marathóni csata helyszíne és Athén közötti 42 km körüli távot, hogy a görög csapat győzelmének hírét megvigye. Így figyelmeztette az athéniakat a perzsa seregek közeledtére. A legenda szerint az üzenet átadása után („Győztünk!”) holtan rogyott össze. De ez a történet inkább csak legenda.

2021-10-11T19:56:34+00:00