Problématérképpel kezdődött a tervezés

Gyors bizonyítást nyert, hogy érdemes a közlekedési-mobilitási ügyekben is a helyi lakosság véleményét kikérni. A MIZUglónk program legutóbbi állomásán, a SUNRISE projekt nyitófórumán nem kellett sokat várni arra, hogy a kis létszámú, de annál lelkesebb hallgatóságból előbújjon a közlékeny, a helyi közlekedési, közterületi témákban aktív állampolgár.

Senkinek nincs ugyanis olyan helyismerete, és senki más nem lehet annyira érintett a helyi ügyekben, mint az, aki nap, mint a környéken jár, mert itt lakik, dolgozik, ide jár orvoshoz, iskolába, itt sportol, itt közlekedik. Ők tudják, hogy mekkora a dugó az Újvidék téren, mikor reggel hozzák a gyerekeket az iskolába, milyen nehéz átkelni a Mexikói-Fogarasi-Kerepesi útkereszteződésen, vagy hogy elkelne még néhány biciklitároló a Mogyoródi út és a Hungária krt. sarkán, és hogy a Francia út bizonyos szakaszain nem biztonságos gyalog közlekedni.

A közösségi tervezés már bizonyított Zuglóban

Az eseményt megnyitó Karácsony Gergely polgármester hangsúlyozta, hogy ugyan még csak tanuljuk, kísérletezünk itt Zuglóban a közösségi tervezéssel, de az eddigi eredmények bőven alátámasztják, hogy hasznos megkérdezni, és aktívan bevonni a helyieket a környezetünk alakításába.

Szokolay Örs, az este házigazdája elmondta, hogy elsőként definiálnunk kell, mit értünk mobilitás alatt. Nem csak az autós vagy a tömegközlekedést kell ez, de azt is ide érteni, de azt is,hogy ki merre sétáltatja a kutyát, hogyan jut el az orvosi rendelőbe, tudja-e hová kötni a biciklijét.

Az idén ősszel induló Sunrise projekt célja, hogy Törökőr és környéke mobilitási kérdéseiben a helyi lakosság bevonásával döntsön a kerületrész mobilitásának javításáról, és a helyi közösség döntsön annak a közel 20 millió forintos keretnek a felhasználásáról, amit az Európai Unió biztosít a fejlesztésekhez.

Vegyen részt Ön is!

A tegnap lezajlott esemény azonban csak a tervezés első lépéseinek egyike. Annak, aki szeretne bekapcsolódni a folyamatba, számos lehetősége van, hogy megtegye:

  • Október második felében a kerület több forgalmas pontján élőben találkozhatnak az arra járók a problématérképpel, amire maguk is tehetnek fel problémát, ötletet, javaslatot.
  • Ugyanezt online is megteheti bárki a sunrise.mizuglonk.hu oldalon egészen november közepéig.
  • Több helyszínen, kérdőíveken is gyűjtik majd a lakosság véleményét, észrevételeit.
  • E-mailben is várják a javaslatokat a mizuglonk@zuglo.hu címen.
  • A Bosnyák téren hamarosan nyíló MIZUglónk ponton személyes beszélgetésre is lesz lehetőség.
  • 2018-tól pedig a problémákra reflektáló, egy-egy témát feldolgozó közösségi tervezési események, tematikus séták várják az érdeklődőket.
  • A legaktívabb lakosokat a projekt Tanácsadó Testületbe várják.
  • 2018 közepén szavazással döntenek majd a helyiek arról, mi is valósuljon meg a számtalan ötlet, javaslat közül.
2017-10-11T08:20:08+00:00