Ötletből projektterv

Szép kihívás elé nézett a SUNRISE projekt szakmai csapata a projekt ötletgyűjtő szakaszának végén.
Az online és a nyomtatott térképen, a kérdőíveken, az élő közösségi tervezéseken, a szabadtéri eseményeken majdnem 700 észrevétel érkezett a lakosság részéről Törökőr közlekedésével kapcsolatban.

Mi legyen? Mi ne legyen?

Némelyik észrevétel panaszként jelent meg (túl gyorsan hajtanak az autók a Szugló utcán, a külső kerületekből és az agglomerációból sokan P+R-ként tekintenek Zugló utcáira), sokan – túllépve a panasz leírásán – már valamilyen konkrét igényüket fogalmazták meg: például, hogy legyenek fekvőrendőrök az ovik környékén vagy terjesszék ki a fizetős parkolási övezeteket.

Bemelegítés: séta az ötletgyűjtő workshop előtt

Bemelegítés: séta az ötletgyűjtő workshop előtt

A sok-sok közös gondolkodás során olyan ötletek is a merítőhálóba kerültek, amik akár holnap kivitelezhetők lennének, például rollertároló vásárlása a suliba vagy bokorültetés zajvédelmi céllal. Sőt, megjelentek egészen markáns vélemények arról, hogy mi ne legyen: visszaigazolódott, hogy a törökőriek igenis szeretik, büszkék, és készek megvédeni a zöldterületeket, szinte minden fejlesztés, ami fák, bokrok kivágásával járna, éles tiltakozásra számíthat.

Találjuk ki közösen! Ötletgyűjtés

Találjuk ki közösen! Ötletgyűjtés

 

Ötletekből projektkoncepció

A feladat az ötletek, javaslatok begyűjtése után az volt, hogy szakmai csapat a rengeteg, rendkívül sokféleképpen megfogalmazott, néha egymással ellentétes gondolatot rendszerbe fésülje, csoportosítsa, megvizsgálja, hogy ki az illetékes a megoldásban, illeszkednek-e a javaslatok a SUNRISE alapelveihez és céljaihoz, kivitelezhető-e a terv és persze a legfontosabb, hogy kb. 20 millió forintos pénzügyi keretbe mi fér bele.

Jelenleg a projekttervek egyeztetése folyik, a Hivatal szakemberei vizsgálják, hogy mi az ami megvalósítható, mennyi forrást igényelnek a tervek.

Dolgozik a projektcsapat

Dolgozik a projektcsapat

Ezután a Törökőr Tanácsadó Testület fogja prioritási sorrendbe állítani a projektterveket.
A legjobb, legfontosabbnak ítélt projekttervek kerülnek majd a lakosság elé, hogy az itthon talán első (de mindenképpen úttörő) önkormányzati kísérletben, a közösségi szavazással dőljön el, mi valósuljon meg.
A részletes tervezést, műszaki kivitelezést a Hivatal szakemberei végzik majd, de a SUNRISE fontos eleme, hogy ahol csak lehet, vonják be a helyieket a folyamatba, ami lehet az új terek közös birtokbavétele, vagy az új közlekedési rend „betanítása”.

 

SUNRISE folyamat

SUNRISE folyamat

A CIVITAS SUNRISE projektet az Európai Unió Horizon2020 kutatás-fejlesztési programja támogatja (No: 72 33 65)

 

2019-09-24T16:26:12+00:00