Kisvárosi energiamágnások

Nap és szél termeli az energiát Pfaffenhoffenben

Közel 100%-ban megújuló energiával termelt áram, lakossági energiaszövetkezet, közösségi tervezés a település minden játszóterén, több száz fős klímavédelmi parkünnepély és minden évben kiosztott klímavédelmi díjak. Ezek Pfaffenhofen an der Ilm hétköznapjai!

A Zuglói Energiaközösségi Akciók projekt keretében látogattuk meg a német projektpartnert, Pfaffenhofeni önkormányzatot, akik egy másfél napos tanulmánytúrán mutatták meg, mi minden történt az elmúlt évtizedben a településen. A település energiaellátásában 2008-ban indultak el a változások, amikor a korábban megingathatatlannak tűnő kereszténydemokrata városvezetést a zöld, ökológikus, szociáldemokrata, ill. helyi érdekeket kiemelten szem előtt tartó pártok koalíciója vette át, és azonnal prioritás lett a helyi klímavédelem. A német állami szintű kezdeményezések farvizén, kutatóintézetek segítségével kidolgozták a város klímastratégiáját, és bele is vágtak a megvalósításba.

Magas GDP, elszánt képviselők, résztvevő lakosság

Pfaffenhofen az Ilm folyócska partján fekszik, a világ egyik legnagyobb komlótermelő vidékének szívében, Ingolstadt és München között félúton. A város a 20-75.000 lakosságú települések kategóriájában 2011-ben megnyerte az ENSZ Élhető Közösségek díját. A település gazdasági adottságai rendkívül jók, ebben a régióban az egyik legmagasabb az egy főre eső GDP az Európai Unióban (2019-ben Felső Bajorországban 54.000 Euro/fő, Budapesten 47.000 Euro/fő, Pest megyében 18.200 Euro/fő volt a GDP), és 3.5% alatti a munkanélküliség.  Pfaffenhofen népessége a környékbeli betelepülők miatt folyamatosan növekszik. Ezt a néhány adatot érdemes szem előtt tartani, ha a kelet-európai viszonyokra adaptálható lehetőségeket keressük.

Itt komolyan veszik a szénsemleges gazdaságra való átállást, és tisztában vannak vele, hogy csak a helyi lakosok támogatásával és részvételével küzdhetnek meg a nagyvállalatokkal, akik gyakran nem nézik jó szemmel a települések energiafüggetlenné válását, a rövid élelmiszer ellátási láncok kiépülését: a helyben termelt árut, helyi kisgazdaságokban dolgozzák fel, és helyben adják el, nem úgy mint a jelenlegi globális élelmiszerpiacon, ahol a termelés, feldolgozás és értékesítés között több ezer kilométert utaznak az áruk.

A város első szövetkezeti szélturbinája

Persze ne gondoljuk, hogy Németországban minden a tervek szerint halad. A kistérség már 2018-ban szerette volna 100%-ban megújuló energiával termelni az áramot, ám a szélturbinák engedélyezése csúszik. A tervezett négy helyett, egyelőre egyet tudtak megépíteni, hiszen itt is nagy volt a lakossági ellenállás, mert nem illik a tájba, zajos, és amúgy is, nem volt eddig se itt szélkerék, a jövőben se legyen. Végül népszavazás döntött róla, és 56% szavazta meg, hogy jöhet a hegyoldalba a turbina, Pfaffenhofen első közösségi tulajdonban lévő szélerőműve.

Németországban adottak a jogi keretek ahhoz, hogy privát szereplők energiaszövetkezetet alakítsanak. Ez egy helyi vagy regionális szinten működő szövetkezet, és az a célja, hogy a szénről megújulóra történő energiaátmenetet segítse, helyi energiatermelő és -szolgáltató beruházásokat valósítson meg.

A pfaffenhofeni kistérségben is működik egy energiaszövetkezet, amibe már 100 Euro éves tagdíjjal be is lehet lépni, utána pedig mindenki egyénileg dönt, hogy a szövetkezet melyik projektjében vesz részt. A szélkeréknek néhány száz tulajdonosa van. A szövetkezet különböző kampányokkal készült a szavazásra, és próbálta elmagyarázni a szavazóknak, hogy fenntarthatóbb, ha helyben termelik az áramot, és nem hálózati veszteség árán érkezik a szélenergia a nagyvállalatok tulajdonában lévő tengeri szélparkokból. A zaj megfelelő tervezéssel megszüntethető, mi is meghallgattuk, semmilyen hangot nem lehet hallani, amikor pörög a kerék, ellentétben a klasszikus surrogó szélkerekekhez képest. Kikísérletezték, hogy a lapátok alakjának megváltoztatásával, hogyan csökkenthetik minimálisra a zajt. A szélkeréknek évente 8% veszteséget okoz, hogy nem öli meg a denevéreket és madarakat, ami szintén gyakori kritika a turbinákkal szemben. Ez is megoldható, megfelelő előtanulmányokkal és az adatok elemzésével. Itt két évig folyamatosan rögzítették a denevérek és madarak mozgását, majd ezt kielemezve kutatók ajánlást tettek, hogy mikor állítsák le a kereket. Ezek az időszakok nyárra esnek, amikor amúgy is kevésbé szeles az idő, a természettel való együttélésbe pedig belefér ennyi gazdasági veszteség. Amint az alábbi képen látszik, az építés utáni visszaerdősítésre is figyeltek, hogy minél kisebb zöld felületet vegyen el az erőmű.

Forrás, és részletes leírás: https://www.pafunddu.de/pfaffenhofen/c-tourismus-und-gastronomie/unser-buergerwindpark-ein-gemeinschaftsprojekt-fuer-alle-pfaffenhofener_a7485#gallery=default&pid=24948

 

Energiatermelő parkoló

A helyiek kedvenc parkolója, a vasútállomás mellett épült fedett, napelemes helyszín. Közel van az állomáshoz, esőben is védett, és télen sem esik az autókra a hó. Ez szintén az energiaszövetkezet projektje, és mint az összes többi beruházásnak ennek is nyilvános elérhetőek a pénzügyi és termelési adatai. Sőt, működik egy honlap, ami mindennap mutatja a lakosoknak, hogy éppen mennyi energiát termelnek a megújulók. Amúgy borzalmasan sok autó van a városban, tehát ezzel még sok dolga lesz a helyi zöldeknek, és tudják is, hogy mostantól jönnek a társadalmilag kevésbe elfogadott megoldások, ahhoz hogy hosszú távon ne használjanak semmilyen szén alapú erőforrást.

Forrás:
https://buergerenergie-pfaffenhofen.de/projekte/solarcarport-am-bahnhof-pfaffenhofen

Parkolóból park

Utolsó klímavédelmi projektként pedig csak egy fotót szeretnénk bemutatni, így néz most ki, az egykori lebetonozott parkoló, ami a település zöldfelület növelési stratégiájának részeként parkká, és rengeteg méhlegelővé alakítottak át. Itt folyik keresztül az Ilm, ami így szintén természetesebb növényzet között kanyarog, a megszokott kibetonozott, nyílegyenes városi patakmeder helyett.

Fotó: https://www.obermain.de/lokal/obermain/art2414,550372,B::pic2417,615132

Méhlegelő tájékoztató táblával

Nem kell mindig high-tech: híd a patakon

 

Természeteshez közeli patakmeder

Utána és előtte fotó a Pfaffenhofen központi parkjáról

Annak, aki szeretne még többet olvasni a német energiaátmenetről, avagy hogyan próbál Németország áttérni a teljesen megújulókkal termelt energiahasználatra, itt található egy magyar nyelvű anyag, sok grafikonnal, ami a szabályozási szempontokat is bemutatja.

ENES-CE logo

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2021-08-05T12:31:04+00:00