Itt a fűtési szezon! Hasznos tippek mindenkinek

Vége a szép nyári napoknak, a fűtési szezonnal együtt pedig rendre beköszönt a rosszabb levegőminőség is. Friss szellőt, örökké lombos fákat, szennyezésmentes várost (egyelőre) nem ígérhetünk, csak némi segítséget ahhoz, hogy hatékonyabban tisztábban, gazdaságosabban tudjunk fűteni.

A Tiszta levegőt! AWAIR projektünk keretében mostantól rendszeresen jelentkezünk hasznos fűtési és egészségi tippekkel, hogy kevesebb szennyezés jusson a tüdőnkbe, és több pénz maradjon a pénztárcánkban.

Szilárd tüzelőanyagok: mit lehet, mit nem?

Egészségügyi szempontból a szilárd tüzelőanyagok (szén, fa, pellet) jelentik a legnagyobb környezeti terhelést a levegőminőségre, de ezeknél is van rosszabb megoldás. Az érvényes szabályozás szerint kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen fahulladék égethető el. Tilos bármilyen egyéb hulladékot, például gumit, olajos rongyot, használt ruhát, parkettát, műanyag palackot, bútorlapot vagy kezelt fát égetni.

Karbantartás, odafigyelés: jó a pénztárcának, jó a tüdőnknek

A tisztább, egyben energiahatékonyabb és végső soron olcsóbb fűtés érdekében, az alábbiakat érdemes betartani.

  • Ha gázzal fűtünk, a tüzelőberendezést évente ellenőriztessük, mert az elhanyagolt kazánból kevesebb hő jut a fűtési rendszerbe, és pénztárcánkat is jobban megterheli.
  • Ha radiátoraink vannak, akkor azok légtelenítését végezzük el, és havonta ellenőrizzünk.
  • Radiátoros fűtésnél érdemes arra is figyelni, hogy a felmelegített víz a fűtésrendszerben az összes radiátort egyformán és egyforma idő alatt melegítse fel. Kérjünk fel szakembert a megfelelő beállításra!
  • Ha tudjuk szabályozni a fűtést, érdemes 2-3 fokkal lejjebb tekerni amikor nem vagyunk otthon, és éjszakára is elég lehet 18-19 fokot tartani otthon. Nagyon kihűteni persze nem kell a lakást.
  • A legtöbb vizes fűtési rendszerben elegendő legfejjebb 55-60 fokra melegíteni a vizet. Az ennél melegebb fűtővíz felesleges energiapazarlás. Sőt, megfelelő hőleadó felület esetén 45 fokos fűtővízzel is kellemes meleget biztosíthatunk a lakásban.
  • Ha a fürdéshez, mosogatáshoz használt meleg vizet is a központi fűtőberendezésünk állítja elő, akkor annak hőmérsékletét maximum 45-48 fokosra állítsuk.
  • Szilárd tüzelésnél a begyújtáskor a tüzelőanyagot tegyük alulra és gyújtóst felülre. az égéshez ugyanis elegendő levegő és ideális hőmérséklet is kell. Ha a megrakott máglya felülről lefelé ég, akkor mindig kap elegendő levegőt, így a szennyezőanyag kibocsátás akár 50%-kal csökken, a felszabaduló hő pedig akár 70%-kal több lehet.
  • Fa tüzelése esetén legfeljebb 15% nedvességtartalmú fát használjunk, ezzel nem csak pénztárcánkat kíméljük, de mintegy 30%-os szennyezőanyag-kibocsátás csökkentést is elérhetünk a nedvesebb, rosszabb minőségű tűzifával összehasonlítva.

Még több tipp és tanács a http://www.futsokosankampany.hu oldalon!

 

A cikk a Tiszta levegőt! AWAIR projekt keretében készült. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A cikk szerzője a Levegő Munkacsoport

 

2019-10-17T09:19:40+00:00