Jobb eljutás két keréken: új bringatámaszok, két irányban bringázható utcák

Milyen bringás fejlesztésekre számíthatnak a Zuglóban tekerők a közeljövőben? Jobb lesz-e biciklizni a kerületeben? Könnyebben találunk bringatámaszt, ha lelakatolnánk a gépet? Merre suhanhatunk majd szabadon? Ezekre a kérdésekre válaszolt Erdős Zoltán, a kerületi Főmérnökség munkatársa a MiZuglónk iroda legutóbbi beszélgetésén.

A rövid prezentációból kiderült, hogy már most több mint 100 helyszínen van jól használható kerékpártámasz a kerületben, egy részüket Zugló telepítette, jó néhány pedig fővárosi beruházás volt.

Még az idén, nyár végéig 16 helyszínen lesz új bringaparkoló, 10-10 férőhellyel, főként saját tulajdonú intézményeknél: oviknál, bölcsiknél. Ezeket, mivel az önkormányzat saját területén lesznek, egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb telepíteni, mint közterületre, ahol a közúti és közműhatóságokkal kell engedélyeztetni mindent.

Újabb könnyebbség lesz a bringásoknak, hogy hamarosan több, kisforgalmú egyirányú utcát is megnyitnak a kétirányú kerékpárosforgalomnak. Például a Gyarmat és Bácskai utcák, a Bosnyák utca szakaszai és a Columbus utca is a listán vannak. Komolyabb fejlesztés lesz, hogy kerékpársávok épülnek a Róna utcán és a Vezér úton, ezek a Főváros beruházásában készülnek majd el.

A kerületi közlekedés másfajta problémáira is keresi a megoldásokat az önkormányzat. A jelentős reggeli autósforgalmat, és ezzel közlekedési torlódást is vonzó intézmények környékén Puszi és Pá (Kiss&Ride) zónák bevezetését tervezik. Egyelőre a kerületi óvodák igényeit mérték fel, így először azok környékén kezdték el a tervezést, például az Ida utcai Herminka óvodánál és a Wass Albert téren a Csicsergő ovinál.

A szakértő elmondta, hogy a fejlesztések fenntartása is gyakran küzdelmes. Példának elmesélte a Mogyoródi úti bringasáv egy vezeték miatti, hónapokig tartó felbontását, amit még megkerülni sem lehetett biztonságosan, és rengeteg telefonálással, levelezéssel sikerült elérni, hogy átmenetileg az úttesten alakítsanak ki védett sávot a biciklizőknek. A másik nagy kihívás a rongálás, lopás.  Nem egy bringatámasznak a telepítés után nem sokkal már csak a hűlt helyét találja az önkormányzat.

A prezentációt itt lehet megnézni.

Aki szeretne alaposabban elmélyülni a kerület hosszú távú bringás terveiben, annak ajánljuk a Kerékpárosbarát Zugló koncepciót.

A CIVITAS SUNRISE projektet az Európai Unió Horizon2020 kutatás-fejlesztési programja támogatja (No: 72 33 65)

 

 

 

 

2019-09-24T16:00:46+00:00