Közösségi energia – ötletgyűjtemény

Közösségi energia – ötletgyűjtemény2020-06-09T12:07:38+00:00

A Zuglói Energiaközösségi Akciók projekttel a kerületi önkormányzat a helyi lakosság és vállalkozásokat ösztönzi energiafogyasztásuk csökkentésére és a megújuló energiák használatára. Így a helyi közösség tagjai aktívan hozzájárulhatnak az éghajlatvédelemhez.

Az itt felsorolt akciók ötletei a kerület Fenntartható Energia és Klíma Akciótervéből születtek. A projekt során a helyi közösség ezekből kiválasztva valósíthatja meg a leginkább hasznosakat, népszerűeket. A kiválasztott akciók megvalósítására 15 ezer eurót, (kb. 5 millió forintot) biztosít a projekt.

 

1. Házhoz jön az energia-tanácsadó a rászoruló háztartásokba

 

A rászorulókkal, alacsony jövedelmű csoportokkal rendszeres kapcsolatban álló szociális munkások, gondozók, családsegítők egyszerű, könnyen megvalósítható, élethelyzetre, lakásra, családra szabott energiamegtakarítási tanácsokkal valamint energiamegtakarítást segítő “kütyücsomagal” (pl. ablakszigetelő csík, energiatakarékos égő, hőtükör-fóliastb.) látják el a klienseket. Ezzel háztartásonként évente 5-15% energia takarítható meg.

 

2. Okosmérők

 

Ma még kevésbé ismert és elterjedt a lakóházak fűtésének-hűtésének, áramfogyasztásának optimalizálása, az energiafogyasztás okos, vagyis a napszakhoz, külső hőmérséklethez, egyedi igényekhez igazított, távolról is irányítható szabályozása. Pedig ez akár 30%-os megtakarítást is jelenthet.
Az Okosmérők kezdeményezés a mérők felszerelését, és az új rendszer biztos és biztonságos használatának megismerését támogatja.

 

3. Felújítás előtt: Társasházi képzések

 

A kezdeményezéssel az önkormányzat zuglói társasházi közös képviselőknek, lakásszövetkezeti vezetőknek nyújt segítséget az épületek energetikai korszerűsítésének előkészítésében. A tervezett képzéssorozat témái: Mire való és hogyan értelmezzük az energetikai auditot? Hogyan készítsük fel a lakóközösséget a döntésre? Hogyan lesz sikeres a megvalósítás?

 

4. Zuglói klímakoordinátorok, helyi klímacsoportok

 

A háztartási és közösségi energiamegtakarítási, zöld életmódváltást segítő programban a résztvevők megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban anyagi beruházás nélkül úgy, hogy közben együttműködő kis közösségeket alakítanak.
Az ötlet célja a GreenDependent Intézet szervezésében több éve futó EnergiaKözösségek program meghonosítása és elterjesztése Zuglóban.

 

5. Lakótelepi közösségi kerékpártárolók

 

Lakótelepi, társasházi környezetben az otthoni kerékpártárolás problémát okoz. Megoldást jelenthetne, ha köztereken, illetve a házak kihasználatlan helyiségeiben közösségi fenntartású és működtetésű modern, zárható tárolókat helyeznénk el. A tárolási lehetőség több ember számára tenné vonzóvá a kerékpározást.
Az akció keretében az önkormányzat kerékpártárolókat telepít a közösség által kiválasztott helyszínekre, a karbantartási, javítási költségeket a felhasználók által befizetett díj fedezi.

 

6. Forgalomcsillapítás és közlekedésbiztonság

 

A lakóterületek védelme az átmenő fogalomtól, a forgalomcsillapítás számos előnnyel jár az ottlakóknak: csendesebb, biztonságosabb, bringázható, sétára csábító utcák, jobb levegőminőség… Az akció célja, hogy Zuglóban közösségi tervezéssel és bevonással több körzetben valósuljanak meg forgalomcsillapítási és közlekedésbiztonsági fejlesztések.

 

 

7. Társasházi közösségi napelem támogatása

Mit tehet az önkormányzat azért, hogy a magánháztartásokban is elterjedjen a napelem? Elsősorban tájékoztató, tanácsadó munkával segíthet: adókedvezményekről, a nemzeti, fővárosi és helyi ösztönző rendszerekhez való hozzáférésről, a megújuló és energiahatékonysági megoldásokról, elérhető pályázatokról, valamint az önkormányzati jó példákról. Az Önkormányzat saját társasházi pályázataiban lehetőséget adhat a megújuló rendszerek támogatási konstrukcióival (pl. igényelhető kamatmentes hitel).
Az akció az önkormányzat tájékoztató, szemléletformáló szolgáltatásait segíti.

 

 

ENES-CE logo

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.