Levegőminőség-jelző a zsebedben

A hideg beköszöntével minden évben fókuszba kerül a levegő minősége. Itt a fűtési szezon, sokan ilyenkor bringáról autóba ülnek, és a légköri viszonyok is a szmognak kedveznek.

Új applikáció – friss adatok a zsebedben

A Tiszta levegőt! – AWAIR projektben fejlesztett, Interreg SAPEs  APP nevű új applikációval napi szinten tájékozódhatunk az aktuális légszennyezettségről. A mobilra letölthető szoftver összegyűjti az OMSZ hivatalos levegőminőségmérő-állomásainak adatait, és közvetlenül a telefonunkra küld tájékoztatást az aznapi, valamint a várható PM10-koncentrációról, vagyis a levegőben szálló 10 mikrométernél kisebb átmérőjű szennyezőanyagokról.

Interreg SAPEs App

Miért hasznos ez, kiknek jöhet jól?

  • Elsősorban a légszennyezés miatt veszélyeztetett, érzékeny csoportoknak javasolt: időseknek, krónikus betegeknek, terhes anyáknak, kisgyereket nevelőknek fontos a friss adat és az előrejelzés.
  • Az applikációval a legjelentősebb szennyezőanyagról kapunk közvetlen információt
  • Nem kell naponta a hírözönben böngészni az adatokat, a SAPEs App egyszerű, közérthető üzenetben tájékoztat.
  • Az adatok hiteles forrásból, az OMSZ mérőhálózatából érkeznek.
  • Felkészülhetünk a szennyezett levegőjű napokra.
  • Az applikáció hasznos tanácsokkal is segít. Például, ha jó a levegő, arra buzdít, hogy menjünk a szabadba, ha szmog van, akkor az esti-hajnali szellőztetésre figyelmeztet.
  • Elsősorban a Budapesthez, azon belül pedig a pesti oldalhoz kötődőknek ad infót, ugyanis a pesti mérőállomások az adatait szerepelteti.

Az applikáció androidos telefonra innen, Apple készülékekre innen tölthető le. 

 

Még több, még részletesebb adat

Aki részletesebb légszennyezettségi információkra kíváncsi, annak a Tiszta levegőt Zuglóban! oldalt ajánljuk. Ott – szintén az OMSZ mérőhálózatának hiteles adatait feldolgozva – egyszerű, szép, könnyen érthető grafikonokon követhetjük több szennyezőanyag koncentrációjának alakulását: a PM10-en túl a kén-dioxiodról, a nitrogén-oxidokról, PM2,5-ről, benzolról, ózonról és szén-monoxidról kapunk részletes infót.

 

Tiszta levegőt Zuglóban!

 

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2021-10-12T08:34:42+00:00