Kell-e félnünk a szürkevíztől járvány idején?

Az új koronavírus gyors terjedésével – annak minden egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásával – érthető, hogy aggodalmak és kérdések merülnek fel a víz-újrahasznosítási technológiák körül. Vajon veszélyt jelent-e a háztartásokban vagy intézményekben a szürkevíz hasznosítása? Lehetséges, hogy a járvány megtorpedózza a világszerte egyre népszerűbb vízhasznosítási megoldásokat? Veszélybe kerültek a sokmilliós beruházással kiépített szürkevíz-rendszerek?

A kérdésre a Városi Vízkör City Water Circles projekt szakmai partnere, a németországi székhelyű, de nemzetközi hálózatként működő fbr (Fachvereinigung Betriebs- und Regenwassernutzung e.V.) szakmai szövetség kutatója, Dr. Norma Khoury-Nolde adott választ.

Ami már biztos: az érzékeny lipidburok

A kórokozó újdonsága miatt a specifikus kutatások még az elején járnak, de az már tudható, hogy a víruscsalád tagjai nagyon hasonló szerkezetűek, ebből adódóan érzékenységük is nagyon hasonló. Szerencsére a koronavírusok külső lipidburka igen sérülékeny, ennek köszönhető, hogy már a szappanos kézmosás is elpusztítja őket, ezért a mostani járványban ez az egyik legfontosabb védekezés.

De mi a helyzet a szürkevízrendszerekkel?

Elvégre a mosás, zuhanyozás, kézmosás, fogmosás után összegyűjtött vízben, sok egyéb mellett, jelen lehetnek a vírusok is. Az fbr elemzésben a szakértő – összhangban a WHO ajánlásával – leírja, hogy a hasonló kórokozókkal korábban végzett kísérletek szerint a koronavírusok 2-4 nap alatt 99,9%-ban maguktól is elpusztulnak a szennyvízben. A szennyvízkezelési technikákat azonban a koronavírusnál jóval ellenállóbb kórokozók semlegesítésére tervezik. Vagyis a szennyvíz- és a szürkevízkezelés bevett gyakorlata elegendő a Covid-19 elleni védekezésben is.

A WHO nemrégiben kiadott állásfoglalását idézve: “Bár a vírus túlélhet az ivóvízben, jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy jelen lenne bármely felszíni vízben vagy talajvízben.” Az ajánlás hozzáteszi továbbá: „A hő, a magas vagy alacsony pH-érték, a napsugárzás és az általánosan használt klóros fertőtlenítők mind segítik a pusztulásukat.”

A szürkevíz az újrahasznosítás során 3-4 fertőtlenítési, kezelési fázison megy keresztül, ezért a jól megtervezett és karbantartott szürkevízrendszerek továbbra is biztonságosan üzemeltethetők, nem jelentenek további járványkockázatot.

Fontos megjegyezni, hogy a szakértői állásfoglalás a zárt rendszerű, minősített újrahasznosításra vonatkozik. A járványidőszakon kívül jól bevált, de kezdetleges, vödrös-lavóros megoldásokat egyelőre – biztos, ami biztos – ne alkalmazzuk.

A szakmai ajánlás angolul innen letölthető.

A szakmai ajánlás angolul innen letölthető.

 

 

 

CWC logo

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2020-04-06T15:52:36+00:00