Ne húzd ki a dugót – így spórolj a számlán szürkevízzel!

Havonta akár ötezer forintot lehet spórolni azzal, hogy az ember nem a csapból folyó ivóvizet, hanem a már használt, úgynevezett szürkevizet használja a háztartásában. Ezt a megtakarítást pedig hosszú távon arra is lehet fordítani, hogy kiépítsünk egy egész rendszert, ne pedig lavórokkal zsonglőrködjünk. De kezdjük az elején!

Mi az a szürkevíz?

A szürkevíz az a szennyvíz, amelyet már használtunk a háztartásban, ezért ivásra alkalmatlan, azonban újrahasznosítható, ellentétben a feketevízzel (így hívják a fekáliát is tartalmazó szennyvizet), amelyet csak tisztítás után lehet ismét használni. Szürkevíz általában fürdésnél, mosásnál és mosogatásnál, kézmosásnál, valamint fogmosáskor keletkezik. Ezekben az esetekben természetesen már nem ivóvíz minőségű vízről beszélünk, viszont, ha nem húzzuk ki a dugót vagy éppen lavórba gyűjtjük az ilyenkor keletkezett szennyvizet, akkor azt újra hasznosítani tudjuk.

Mire használható?

A szürkevíz kiválóan alkalmas mosogatásra, ruhák beáztatására, a vécé leöblítésére vagy éppen locsolásra. Ezekhez ma még a legtöbb háztartás ivóvizet használ, ami rettenetesen nagy pazarlás, arról nem is beszélve, hogy nagyon megdobja a vízszámlát is.

Az ivóvíz legnagyobb pazarlása a WC-öblítés, mely a vízhasználat harmadát adja. A tisztálkodás, mosás során keletkező szürkevíz minősége megfelel vécéöblítésre is, ezzel sok tiszta víz spórolható meg. A rendszer alapelve, hogy egy átlagos fürdés vagy zuhanyozás körülbelül annyi visszaforgatható vizet eredményez, amennyi ténylegesen szükséges az öblítéshez.

Arról nem is beszélve, hogy ha kétszer használjuk a már amúgy is kifolyatott vizet, akkor egy átlagos háztartásban havonta akár ötezer forintot tudunk spórolni a vízszámlán! Az autónak nem kell a mosáshoz ivóvíz minőség, ez esetben maradék mosószer, tisztítószer sem lesz zavaró. A növények szintén nem igénylik az ivóvíz tisztaságot, de ha öntözésre akarjuk használni a szürkevizet, akkor ügyeljünk arra, ne maradjon benne a növényekre káros anyag. A zöldségek, gyümölcsök mosásakor keletkező használt víz például tökéletesen megfelel a célra.

Az esővíz összegyűjtésével szintén rengeteget lehet spórolni – ebben az esetben arra viszont oda kell figyelni, hogy a tartályt szorosan zárjuk le, nehogy szemét kerüljön bele vagy szúnyogkeltetővé váljon.

Lavórokkal zsonglőrködni

Elsőre kényelmetlennek tűnhet a szürkevíz gyűjtése és felhasználása, viszont az első számlánál már látható lesz az eredménye. Hosszú távon érdemes a többletet félretenni, így fél-egy év alatt már össze is gyűlik a pénz egy olyan kisebb beruházásra, amely összegyűjti a mosás, a fürdés és a mosogatás után a vizet, azt kezeli és újrahasznosítja mosogatáshoz, locsoláshoz és áztatáshoz.

Ennek a kivitelezése persze nagyobb munka, viszont hosszútávon abszolút megéri! Egy felújítás alkalmával létrehozható a vécé és a mosogató szennyvizének az elvezetéséhez szükséges, különálló vízhálózat. Új építésű ház esetében pedig nem jelentős a szerelés költsége, hiszen már a tervezési szakaszban tudjuk, hogyan kell kialakítani a vízhálózatot.

Fontos viszont, hogy azoknál a csapoknál, amelyek ehhez a hálózathoz csatlakoznak és az újrahasznosított víz folyik belőlük, minden esetben jelezzük ezt „Nem ivóvíz!” felirattal.

 

CWC logo

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

2019-11-25T10:44:31+00:00