Search
Close this search box.

Sikeresen lezajlott az első képzési alkalom a bölcsődei kisgyermeknevelőkkel és az óvodai tanítókkal

Sikeresen véget ért az Ukrajnából menekült gyermekek befogadásáért és ellátásáért indított két alkalmas képzéssorozat első alkalma. A szeptember 23-án hétfőn tartott alkalom reggel 8 órakor kezdődött és egészen délután 15:30-ig tartott. Az eseményen 43 bölcsődei kisgyermeknevelő és óvodapedagógus vett részt a Zuglói Egyesített Bölcsődékből és a Zuglói Egyesített Óvodából. A képzést a Dr. Mező Ferenc Általános iskolában tartották az iskola magyar mint idegennyelv munkaközösségének három trénere vezetésével. 

A gyülekező után a nyitó beszédeket Gombár Erzsébet, a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola vezetője, Gyuricza Zsuzsanna, a Zuglói Egyesített Bölcsődék szaktanácsadója és a projekt egyik szakmai koordinátora és Görög Anikó, a Zuglói Egyesített Óvoda helyettes-intézményvezetője és a projekt másik szakmai koordinátora tartották. A nyitóbeszédeket követően Ottucsák Melinda ismertette az általános iskola MEZŐ-MID programját és helyét a közoktatásban. Ezt követően három egy- egy órás előadást hallgathattak meg a résztvevők. Ottucsák Melinda ismertette a magyar mint idegen nyelv elméleti alapjait, Budavári Csillától tudhattak meg többet a résztvevők az ázsiai nyelvek jellemzőiről és arról, hogy ezek a nyelvek hogyan és miben hasonlíthatóak a magyar nyelvhez, és milyen interkulturális különbségek fedezhetőek fel a magyar és az ázsiai kultúrák között. Snicer-Pobránszky Gabriella mutatta be az ukrán nyelv jellemzőit és hasonlóságait a magyar nyelvhez, illetve itt is bemutatásra kerültek az interkulturális különbségek. 

A délutáni blokkot egy két órás gyakorlati óra tetőzte, amely a kiosztott fejlesztőjáték csomagok használatára helyezte a hangsúlyt. A résztvevők új ötleteket kaptak a tematikus tanulókártyák és a számolást elsajátítását segítő eszközök használatával kapcsolatban. A képzési alkalmat egy a képzéssel kapcsolatos reflexiós kör zárta. 

Az első képzési alkalom után a résztvevők október 2-án, október 3-án és október 4-én látogatnak majd el az általános iskola tantermeibe, ahol megfigyelhetik, hogyan alkalmazzák a munkaközösség tanárai az elsajátított módszereket a tantermekben. A második képzési alkalom október 11-én lesz, ahol a résztvevők többet megtudhatnak többek között a digitális eszközök és a játékok szerepéről a külföldi gyermekek oktatásában és a menedékes gyermekekről. 

A projekt „A zuglói bölcsődék és óvodák intézményrendszerének komplex fejlesztése az ukrán menekült gyermekek integrációja érdekében” az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája által biztosított forrásokból, Budapest Főváros Önkormányzata által meghatározott feltételekkel a Fővárosi Szociális Közalapítvány által kiírt és lebonyolított „Ukrajnából menekült gyermekek ellátása és befogadása” nevű koragyermekkori ellátást támogató pályázat keretében valósulhat meg.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek