Piackutatás az ökoturizmusról

A EcoVeloTour projekt keretein belül, melyben a Zuglói Önkormányzat vezető partnerként vesz részt, a Passaui Egyetem elkészítette a kerékpáros- és ökoturizmusra fókuszáló piackutatás első részét. Az áttekintés, a résztvevő országok (Ausztria, Bulgária, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia) regionális sajátosságait és turisztikai struktúráját mérte fel az EuroVelo kerékpáros hálózat mentén, a turizmusban érdekelt felek megkérdezésével. Az online kérdőíves felmérésben részt vettek a területen működő szereplők, szakértők, a turisztikai ügynökségeken keresztül a helyi döntéshozókig. A teljes dokumentum angol nyelven itt érhető el.

Az adatok felvétele 2019 tavaszán készült szakértői visszajelzések alapján, ezért 2021 nyarán kiegészítik a piackutatást a lakosság véleményének és a Covid-19 járvány hatásainak felmérésével. Az eddigi felmérés alapján a dokumentum a résztvevő országok egyes eredményeit, valamint azok összehasonlítását tartalmazza.

Az összesített adatok alapján az látszik, hogy Magyarországon kiemelten fontosnak tartják a szakértők az egészséghez, wellnesshez, valamint a városokhoz, kultúrához és történelemhez kapcsolódó turizmust. Ezzel szemben a természethez, túrázáshoz és egyéb sporttevékenységekhez kapcsolódó turizmus nem kiemelt jelentőségű a többi, a felmérésben résztvevő országhoz képest. Hazánkban a kerékpáros turizmus jelentősége is csekély, a vizsgált országok közül csak Szerbiában és Romániában alacsonyabb.

Az előző megállapítással összefüggésben a szakértők úgy látják, hogy Magyarországon a kerékpáros turizmus elsődleges célpontjai az egészséghez, wellnesshez, valamint a városokhoz, kultúrához és történelemhez kapcsolódó turisztikai attrakciók, szolgáltatások lehetnek.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy mely korosztályok a kerékpáros turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások elsődleges célcsoportjai. A visszajelzések alapján úgy látszik, hogy a vizsgálatban résztvevő nyugat európai országokban (Németország, Ausztria) jelentősen nagyobb arányban jelölték meg az idősebb korosztályt a kelet európai országokhoz képest. A hazai szakemberek úgy látják, hogy Magyarországon jelenleg a 20-39 korosztály az elsődleges célcsoportja a kerékpáros turizmusnak.

A kutatás eredményeit felhasználják a projekt során megvalósuló turisztikai fejlesztésekben. Ennek keretében elkezdődik a Rákos-patak menti régió ökoturisztikai fejlesztése. Többek között megépítésre kerül a zuglói szakaszon egy „okos” kerékpáros pihenőhely, a patak egész szakaszán a környék természeti és kulturális értékeit bemutató információs táblák, valamint elkészül a régió turisztikai szolgáltatásait és attrakcióit bemutató telefonos applikáció.

A hét országból 120 szakértő válaszolt a kérdésekre, akik további adatok, dokumentumok, és kiegészítések csatolásával segítették mélyebben megérteni az adott régió turisztikai sajátosságait.

 

ECOVELO logo

A projektet a Duna Transznacionális Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

2021-03-17T15:03:50+00:00