Mérjünk együtt! – Avagy mit árulnak el az intézményi energiaszámlák?

A Zuglói Energiaközösségi Akciók (Interreg ENES-CE) projekt keretében 2021-22-ben 25, a zuglói önkormányzat által fenntartott intézmény – óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők – energia- és vízfogyasztási adatairól készült átfogó adatgyűjtés és elemzés.
(Korábban itt írtunk erről.)

Erre azért van szükség, mert az egységes módszertan és az elemzéshez használt energiamonitoring szoftver segítségével az épületek havi, éves fogyasztása, fogyasztási profilja (vagyis mikor miből mennyi fogy) mérhetővé, összehasonlíthatóvá válik.

Mit árulnak el a grafikonok?

A vizsgált épületek között ott vannak a legnagyobb fogyasztású intézmények: két szakrendelő épülete, a nagyobb háziorvosi rendelők, a Polgármesteri Hivatal épülete, a ZVK telephelye és irodaháza, valamint számos nagyobb fogyasztású óvoda és bölcsőde épülete. Az épületek között vannak új építésű, teljesen felújított, részben felújított és felújítandó épületek is.

Az adatokat három évre visszamenőleg gyűjtötték be a számlák alapján, és rendelkezésre álltak az épületek energetikai szempontból fontos adatai: pl. fűtött alapterület, korábbi korszerűsítések.

Az épületek összehasonlító elemzése megmutatja, hogy milyen különbségek lehetnek az épületek éves és havi bontású villamosenergia, gáz- vagy távhőfogyasztásában. Például két nagyon hasonló intézmény, a Vadvirág Bölcsőde és a Ringató Bölcsőde adatait összevetve látszik, hogy az egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztás a Vadvirág esetében 167,5 kWh/m2, míg a Ringatónál 185,05 kWh/m2, ami abból adódik, hogy az előbbinél a padlásfödémet is szigetelték. Ez jó visszajelzés a jövőbeni felújítások tervezésénél: nem szabad kispórolni a szigetelést, mert az energiaszámlában többszörösen fizetjük vissza az árát.

 

                                                      

Ringató bölcsi fajlagos éves energiafogyasztása                                                  Vadvirág bölcsi fajlagos éves energiafogyasztása

 

Az elemzés azt is feltárta, hogy nem feltétlenül a leginkább elavult műszaki állapotú épület energiafogyasztása a legmagasabb. A korszerű, hőszivattyúval fűtött Csertő parki háziorvosi rendelő éves fajlagos fogyasztása 328 kWh/m2, míg a műszakilag elavult Örs vezér téri szakrendelőé 197 kWh/m2. A hatalmas különbség rávilágít, hogy a tervezési és üzemeltetési hibákra, és felhívja a figyelmet, hogy a legkorszerűbb rendszer is felügyeletet és időnként komoly felülvizsgálatot kíván.

 

                             

Csertő parki rendelő éves fajlagos fogyasztása:328 kWh/m2      Örs vezér téri rendelő éves fajlagos energiafogyasztása: 197 kWh/m2

Fontos önkormányzati feladat az energiafogyasztás monitorozása

A kerület tavaly elfogadott klímastratégiája is szükséges feladatként sorolja az intézményi energiafogyasztás folyamatos nyomon követését, elemzését, hiszen erre lehet alapozni a jövőben például az olyan döntéseket, hogy melyik saját épület korszerűsítése a legfontosabb, hol lehet és érdemes beavatkozni, felül kell-e vizsgálni a számlázási rendszert. Az energiafogyasztás árulkodhat műszaki hibáról, rosszul beállított fűtésszabályozásról, a vízfogyasztás figyelése pedig egy alattomos csőtörést is leleplezhet.

Az energetikus által készített elemzés itt olvasható.

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

ENES-CE logo

2022-03-21T14:35:22+00:00