Itt a törökőri problématérkép!

A SUNRISE projekt partnere, a Mobilissimus Kft. a Törökőr Tanácsadó Testületnek mutatta be először a helyi lakosok észrevételein alapuló, Törökőr kerületrész közlekedési problémáit és lehetséges megoldásait feltáró tanulmányát

A tanulmány alapján már körvonalazódnak azok a – részben térbeli, részben közlekedési ágakat lefedő – területek, amelyek megoldásába Zugló önkormányzata intenzíven bevonná a törökőri lakosokat. 

Tervezzünk együtt Törökőrön!

[highlight]Lenne egy jó ötlete? Szívesen gondolkodna másokkal közösen a megoldásokon? Ossza meg velünk, írjon nekünk a mizuglonk@zuglo.hu  címre,  vagy kövessen minket a Mizuglónk facebook oldalán, hogy kapcsolatba léphessünk![/highlight]

Mit mutatnak a számok? 

A felmérés adatait még 2017 őszén gyűjtötte a szakmai szervezet. Akkor több csatorna és számos alkalom állt rendelkezésre, hogy a helyiek véleményt mondjanak. 

A közösségi közlekedésen belül a legtöbb (35 db) említést a járművek nem megfelelő útvonala kapta, és sokan (30 említés) külön kiemelték, hogy a Róna utcán nagyon hiányzik valamilyen közösségi közlekedési megoldás. Szintén többen említették problémakánt a hiányzó busz- és trolisávokat és az emiatt dugóban veszteglő járműveket (18 említés), a vasútállomás rossz állapotát és az akadálymentesség hiányát (10 említés).

Közösségi közlekedés problémái

Közösségi közlekedés problémái

A kerékpáros közlekedésnél a hiányzó infrastruktúra (36 említés) után a veszélyes szakaszok és a tárolók hiánya merült fel problémaként (13 és 12 említés).

Kerékpáros problémák

Kerékpáros problémák

A gyalogosok esetében a hiányzó átkelőhelyek és a rosszul karbantartott járdák (28 és 25 említés) emelhetők ki, de a gyenge közvilágítás (14 említés), az akadálymentesítés hiánya, és a szemetes, koszos közterületek is előkelő helyen végeztek 11-11 említéssel.

Gyalogos problémák

Gyalogos problémák

Az autós-motoros közlekedés kapcsán magasan a balesetveszélyt említették legtöbben (56-szor), 30-an pedig azzal voltak elégedetlenek, hogy sokan a kisebb lakóutcákat is tranzitútvonalként használják.

Autósközlekedés problémái

Autósközlekedés problémái

A fizetős zónák kiterjesztésével egyidőben felvett adatoknál nem meglepő, hogy a parkolással kapcsolatos gondok jól szerepeltek a problémamezőnyben. Zuglóra terhelődik a külsőbb területekről érkező autózók parkolási igénye, a közterületek P+R-ként való használata és a kevés parkolóhely, valamint az illegális parkolás (30+17+15 említés) ezt a nehézséget tükrözi.

Parkolási problémák

Parkolási problémák

A probléma helyben van 

A legtöbb, lakosság által észlelt probléma konkrét helyszínhez kötődik, ezért a Mobilissimus térképen is azonosított néhány beavatkozásra váró helyszínt. Zugló vasútállomáson például a megközelítéssel és az akadálymentesítéssel vannak gondok.

Zugló vasútállomás

Sok észrevételt tett a lakosság

Az Újvidék tér környékén és a Bölcsőde utcában a lakóövezeti funkciók és az autósközlekedés konfliktusa látható.

Újvidék tér

Park és átmenőforgalom, iskolaidőben tumultusok helyszíne

A Tesco és a Pillangó utcai metrómegálló környékéről többen hiányolták a megfelelő gyalogátkelőket, illetve a meglévők lámpáinak hangolásával nem voltak elégedettek.

Tesco környéke

Sok gyalogos, kevés zebra, nagy forgalom, nagy kosz

 

Mi lehet a megoldás?

A lehetséges beavatkozásokat tematikus csoportokba szedte a Mobilissiumus. Az egyik ilyen beavatkozási csoport az útfelület, tér megfelelő kialakítása és használata. Erre, többek között például forgalomcsillapított, 30-as övezetek kijelölését, megfelelő kialakítású fekvőrendőröket, buszsávok kijelölését, a szabálytalan parkolás visszaszorítását javasolták.

A másik kiemelt beavatkozási terület a mindenki számára elérhető mobilitás, ami gyakorlatban például akadálymentesítést, megfelelő járdaszegélyeket, vakokat segítő térbeli taktilis jeleket, lifteket a metróhoz, az oktatási intézmények környékén biztonsági elemeket, új zebrákat, bringautakat jelent.

A megosztáson alapuló mobilitás is kívánatos lehet a jövőben, így a közbringa állomások telepítése és az autómegosztó rendszerek segítése is jó megoldás lehet.

A projekt szervezői közös gondolkodásra invitálják az itt lakókat

Lenne egy jó ötlete? Szívesen gondolkodna másokkal közösen a megoldásokon? Ossza meg velünk, írjon nekünk a mizuglonk@zuglo.hu  címre,  vagy kövessen minket a Mizuglónk facebook oldalán, hogy kapcsolatba léphessünk!

2018-02-16T13:46:47+00:00