Search
Close this search box.

Finisben a zuglói bölcsődei és óvodai tagintézmények pályázatának megvalósítása

Lassan finisbe ér az ukrán menekült gyermekek bölcsődei és óvodai ellátásának és befogadásának megkönnyítését célzó pályázatunk. Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája által biztosított forrásokból,  Budapest Főváros Önkormányzata által meghatározott feltételekkel a Fővárosi Szociális Közalapítvány pályázat kiírása adtuk be nyertes pályázatunkat a Zuglói Egyesített Bölcsődék, a Zuglói Egyesített Óvodák és a MEZŐ TANDEM Egyesület közreműködésével. A pályázati kiírás a budapesti kerületekben működő Ukrajnából menekült gyermekek befogadásával és koragyermekkori ellátásával foglalkozó intézmények és szolgáltatások megerősítését szolgálja. 

Az első szeptember 23-i képzési alkalmat követően, október 2-án, október 3-án és október 4-én kerültek megrendezésre a hospitálási alkalmak a Dr. Mező Ferenc általános iskolában. A bölcsődei nevelők és óvodai tanítók összesen 12 órát látogattak meg. Az órák korcsoportjai és szintjei is különbözőek voltak; a 45 fő nevelő és tanító kezdő és haladó magyar mint idegen nyelv órákat látogathattak meg a három nap során és nézhették meg, hogy az első alkalom során elméleti és gyakorlati szempontok szerint is kitárgyalt módszertan hogyan néz ki a tantermekben. 

A hospitálásokat követően október 11-én pénteken került megrendezésre az utolsó képzési alkalom. A reggeli gyülekező után Ottucsák Melinda nyitotta a napot, a menedékes gyermekek jellemzőiről és a ‘gyermek mint tolmács’ jelenségéről tartott előadásával. Az előadást Budavári Csilla zárta a fordítóprogramok használatával és az ezekhez kapcsolódó tippjeivel. Az előadásokat követően a nevelőket és tanítókat kisebb csoportokba osztották, melyekben három 60 perces blokkban tudhattak meg a résztvevők többet a játékokról az óvodában és bölcsődében magyar mint idegen nyelv szemszögből, a külföldi gyermekek oktatásában használt digitális eszközökről és a digitális játékok használatáról, és a MID-könyvek (magyar mint idegen nyelv könyvek) használatáról. Az utolsó két órás blokk alatt pedig a nevelői kommunikáció került a résztvevők és a trénerek górcsöve alá. A résztvevői visszajelzések alapján a két alkalmas képzéssorozat sikeres volt. A résztvevők elégedettek voltak a képzéssel és sok tapasztalattal, hasznos ötlettel és interkulturális tudással gazdagodtak. 

Október során elkészültek a bölcsődei és óvodai alap dokumentumok magyar-ukrán fordítása is, melyek ezen a héten kerültek átadásra. Ezek között a dokumentumok között található az óvodai felvétel eljárásrendje, házirendek, nyilatkozatok, jelentkezési lapok és kérelmek, egy pedagógiai program és tájékoztató anyagok. Ezek ukrán nyelvre való lefordításával és intézményi segítséggel megkönnyítjük az ukrán családok tájékoztatását, bevonását és integrálását. 

A projekt „A zuglói bölcsődék és óvodák intézményrendszerének komplex fejlesztése az ukrán menekült gyermekek integrációja érdekében” az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája által biztosított forrásokból, Budapest Főváros Önkormányzata által meghatározott feltételekkel a Fővárosi Szociális Közalapítvány által kiírt és lebonyolított „Ukrajnából menekült gyermekek ellátása és befogadása” nevű koragyermekkori ellátást támogató pályázat keretében valósulhat meg.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek