Érdemes hallatni a hangunk

Amikor 2017 őszén a SUNRISE projektben elkezdtük összegyűjteni a Törökőr közlekedésével kapcsolatos panaszokat és ötleteket, az egyik legnehezebb kérdés az volt, hogy mit kezdjünk majd a jobbnál jobb, ámde a projekt keretében nem megvalósítható ötletekkel.

Konkrét tervek is születtek a közösségi tervezés során

 

A térképes adatgyűjtés és a lakossági beszélgetések, workshopok alkalmával sokszor szóba kerültek a Róna utcát érintő problémák, de ez az útszakasz a Fővároshoz tartozik, ezért a kerület önállóan nem avatkozhat be. Kapóra jött viszont, hogy a BKK – aki a SUNRISE-ban is partner – ebben az időszakban dolgozott a Róna utca átalakítási tervein, így a lakosságtól begyűjtött észrevételeket jó időben tudtuk továbbítani tervezők felé.

 

Találjuk ki közösen!

 

Most, hogy hamarosan (2021 júliusában) a Róna utca megújításának kivitelezése is elindul, a Mobilissimus Kft. megkérdezte a BKK-t, hogy azok az észrevételek, amiket a SUNRISE részeként gyűjtöttünk, hogyan épültek be a tervekbe. A következő válasz érkezett:

“A korábbi lakossági észrevételek az alábbiak szerint lettek figyelembe véve a Róna u. tervezés során:

  • irányhelyes kerékpársáv kerül kialakításra a Szugló utca – Erzsébet királyné útja között;
  • a Torontál utcából (valamint a többi mellékutcából) való kikanyarodás segítése végett a kereszteződés előtt és után a parkolásgátló fülek kerülnek kialakításra;
  • a Szugló utcai csomópont azon ágain, ahol jelenleg nincsenek gyalogátkelők, új gyalogátkelőhelyek kerülnek kiépítésre.”

 

Nem állítjuk, hogy a BKK tervezői tőlünk hallottak először ezekről az igényekről, azt sem mondjuk, hogy maguktól eszükbe sem jutott volna, de biztosan számít, ha több forrásból kapnak jelzést.

Bár sokszor úgy tűnhet, hogy egyszerű állampolgárként hiába tépjük a szánkat, a hangunk nem jut el a hivatalok, gigaintézmények füleihez, épp  fenti példa mutatja, hogy akkor is érdemes véleményt mondani, ha a megoldás igen távolinak tűnik.

2021-06-03T11:47:46+00:00