Search
Close this search box.

Zuglói „Egészséges utcák” megvalósítására pályázunk

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata a kerület két terület fejlesztésével pályázik az ún. Egészséges utcák módszertan szempontjai mentén. A TOP_Plusz-4.1.1-23 azonosító számú, Európai Unió által finanszírozott pályázatban siker esetén a Németpróna – Pöstyén utcában,  és a Tábornok utca – Őrnagy utca – Utász utca térségében valósulhat meg olyan komplex közterület-megújítási projekt, mely az itt élők életminőségének javulását eredményezi.

Mindkét helyszínen azonos a cél: az utcák és közvetlen környezetük javítása, új funkciókkal való bővítése annak érdekében, hogy élhetőbb és egészségesebb közterek jöjjenek létre, ahol mindenki jól érezheti magát. Az érintett utcákban megújul az útburkolat, szabályozottabbá válik a parkolás, ugyanakkor előnyben részesül a gyalogos és kerékpáros közlekedés a forgalomcsillapításnak, helyenként a forgalomkorlátozásnak köszönhetően. A közlekedésfejlesztést hangsúlyos zöldfelület fejlesztés kíséri, korszerű technológiákat alkalmazva fák ültetésére, többszintes növényállomány telepítésére, csapadékvíz visszatartásra kerül sor, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése érdekében.

Az alapvető törekvések mellett mindkét helyszín sajátosságokat is tartalmaz. A Németpróna – Pöstyén utca mentén inkluzív közkerteket tervezünk kialakítani az itt működő hallássérültek és látássérültek intézményeinek bevonásával. A Tábornok utca és környezetének rendezése elsősorban az itt működő közoktatási- és köznevelési intézmények, gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat igényeire épülve ún. „iskolautca” szemléletben újulnak meg, forgalomtól elzárt útszakaszok, út menti teresedések kialakításával.

A projektek előkészítése jelenleg folyamatban van, az önkormányzat a 2024.09.30-ig esedékes benyújtási határidő előtt kérdőív formájában fogja a területeken élőket és az utcákat használó embereket megkeresni a tájékoztatás és az igények felmérése érdekében.

Amennyiben a pályázataink támogatásban részesülnek, a projektek a Széchenyi Terv Plusz program keretében fognak megvalósulni.

További információ kérhető: palyazat@zuglo.hu e-mail címen.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek