Másfél hétig autómentes lesz az Újvidék téri park

Április 24. és május 5. között Zugló önkormányzata egyesíti az Újvidék teret, ahol a parkot a forgalmas Szugló utca szeli ketté. A korábbi lakossági szavazáson a tér közepének autómentesítése előkelő helyen végzett, ezért most ideiglenesen ki lehet próbálni az új közlekedési rendet, ami ha beválik, akár hosszabb távon is működhet majd. 

Zugló önkormányzata ideiglenesen egyesíti az Újvidék téri park két részét, melyet jelenleg forgalmas autóút szel ketté. Az önkormányzat azt reméli, hogy a forgalom csökkentése nem csak biztonságosabbá teszi a környékbeli iskolába és óvodába járó gyermekek és szüleik, tanáraik számára a parkot, hanem a levegőminőséget is javítja. Ha a környéken lakók és a parkot használók számára pozitív lesz a másfél hetes, április 24. és május 5. közötti ideiglenes forgalmi rendváltozás, akkor akár hosszabb távon is lehet tervezni a terület egyesítésével.

Újvidék tér ideiglenes forgalmi rend

Újvidék tér ideiglenes forgalmi rend

A teret keretező keskenyebb úttesten továbbra is lehet majd közlekedni autóval, így a terület megközelíthető és átjárható marad, de az átmenő forgalom számára kevésbé lesz vonzó.

A lezárás kísérleti jellegű több szempontból is – mondta Karácsony Gergely polgármester – már az is újszerű volt, ahogy a lakosságot bevontuk a lezárást megelőző döntési folyamatba. A környékbeliek szavazhattak arról, hogy milyen változást szeretnének, az Újvidék tér egyesítése pedig népszerű ötlet volt. Örülök a döntésüknek, ami egyébként egybeesik az önkormányzat törekvésével is, ami egy biztonságos és vonzó városi élettér kialakításáról szól. Kísérleti jellegű a projekt olyan tekintetben is, hogy a végleges döntés előtt kipróbálunk valamit, azaz megnézzük, hogy egy ötlet, hogyan működik a gyakorlatban és a tapasztalatok után határozunk csak a továbblépésről.

Újvidék tér

A közösségi tervezés során sokan említették az Újvidék tér problémáit

 

A Szugló utca Újvidék téri szakasza átmeneti autómentesítése alatt az önkormányzat arra buzdítja a környékbelieket, hogy vegyék használatba a plusz területet, ezért az egyesítés ideje alatti két szombaton, április 27-én a Föld napján és május 4-én, programokat szervez a területre és erre kéri az itt élőket is. Lehet szervezni sakkversenyt, rollerező bajnokságot vagy éppen arcfestést is, ki mihez érez kedvet.

Programötlettel a mizuglonk@zuglo.hu e-mail címen vagy a MiZuglónk Facebook oldalának küldött privát üzenettel lehet jelentkezni.

A folyamatosan bővülő részletes program a két szombatra ezen a linken elérhető: http://mizuglonk.hu/esemenynaptar/

 

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A CIVITAS SUNRISE projektet az Európai Unió Horizon2020 kutatás-fejlesztési programja támogatja (No: 72 33 65)

 

2019-09-24T16:11:29+00:00