Search
Close this search box.

A kocka el van vetve – beadtuk a támogatási kérelmeket

A TOP_Plusz-4.1.1-23 Egészséges utcák program keretében

  1. „BEFOGADÓ KERTEK” – a Németpróna utca – Pöstyén utca,
  2. „TALÁLKOZÁSOK UTCÁJA” – a Tábornok utca – Őrnagy utca – Utász utca,
  3. „KÖZÖS ÉRTÉKEK – KÖZÖS TÉR” – Cserei utca

komplex közterület felújítására kerülhet sor, amennyiben a támogatási kérelmek pozitív elbírálásban részesülnek.

A pályázati dokumentációk benyújtása előtt az érintett közterületet használók, ott élők, dolgozók, intézményt látogatók vagy csupán átmenő forgalom céljából megfordulók véleményét kérdeztük jelenlegi tapasztalataikról és arról, hogy ők hogyan tennék jobbá a tervezési területeket. A közösségi tervezés eddigi három nagyobb fázisában (online kérdőívek, nyomtatott kérdőívek és kognitív térképek) a Németpróna utca – Pöstyén utca kapcsán összesen 90, a Tábornok utca – Őrnagy utca – Utász utca kapcsán 180, és a Cserei utca kapcsán 113 fő kitöltő vett részt. 

A támogatási kérelmek mellékletét képező koncepcionális tervek összhangban állnak az igényfelmérés során megismert észrevételekkel.

  • A forgalomtechnikai beavatkozásoknak köszönhetően az utcák biztonságossá fognak válnia gyalogosan és kerékpárral közlekedők számára egyaránt.
  • A zöldinfrastruktúra jelentős javításának következtében az utcák „zöldebbek”, „egészségesebbek” lesznek. Mindezek olyan innovatív megoldásokkal karöltve fognak megvalósulni, mint egy esőkert létesítése vagy egy szürkevizet hasznosító szökőkút telepítése. Értékes meglévő fák életterének növelése mellett az új fák ültetése speciális, élettartamot növelő technológiával fog megtörténni, illetve, ahol a fák ültetése nem megoldható, ott fákat imitáló támaszok kerülnek az utcába.
  • A közösségi élet aktivitásának javítása érdekében, ahol lehetséges, utcai teresedések alakulnak ki. Lesz, ahol vetítésre alkalmas tűzfal mellé lelátó fog kerülni. Az inkluzív közkertek speciális sérülékeny célcsoportok társadalmi integrációját is fogják szolgálni, illetve az egyik helyszínen közösségi helyiséget is létre fogunk hozni.
  • Mindezek mellett ivókutakat, utcabútorokat, szelektív hulladékgyűjtőket, kutyaürülék gyűjtőket, kerékpártámaszokat és kültéri sporteszközöket fogunk az utcákba telepíteni.

A pályázatok elbírálása várhatóan jövő év elejéig megtörténik, melynek eredményéről a MIZUglónk online felületein is be fogunk számolni. Pozitív elbírálás esetén a közösségi tervezés tovább folytatódik, melyről szintén időben fognak a helyi lakosok és az érintettek értesülni.

Köszönjük, hogy részt vettek a tervezésben!

Amennyiben a pályázataink támogatásban részesülnek, a projektek a Széchenyi Terv Plusz program keretében fognak megvalósulni.

További információ kérhető:

palyazat@zuglo.hu e-mail címen.

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek