Városi Vízkör

Városi Vízkör2019-10-01T12:30:08+00:00

Városi Vízkör – City Water Circles

Mi a probléma?

Az éghajlati válság kilépett a tudományos vitafórumok köréből és a kutatási jelentések lapjairól: jelen van itt és most. Az egyik legsúlyosabb probléma a csapadékmennyiség egyenetlen eloszlása. Hosszú aszályos időszakok váltakoznak hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű esőkkel, amivel a csatornarendszer alig-alig (vagy sehogy sem) birkózik meg.

Az új helyzet új szemléletet, új technológiai megoldásokat kíván a városok vezetésétől és a városlakóktól. Jobban, hatékonyabban, gazdaságosabban kell használnunk a vízkészleteinket: megőrizni, helyben tartani és hasznosítani az esővizet, az ú. n. szürkevíz-hasznosítási megoldások nem csupán az ivóvízzel való takarékoskodást szolgálják, de a szennyvízkibocsátást is csökkentik.

Megoldások és tudásbázis

A City Water Circles, magyarul Városi Vízkör projektben 6 ország 11 partnere, városi önkormányzatok, víz- és csatornázási szolgáltatók,  kutatóintézetek dolgoznak azon, hogy a városi vízgazdálkodás kihívásaira választ találjanak, mintaberuházások keretében vizsgálják az adaptálható megoldásokat, és létrehozzanak egy olyan tudásbázist, ami segíti a hasonló problémákkal szembesülő önkormányzatokat. A projekt további célja, hogy példát mutatva bővítse a helyi lakosság ismereteit az ésszerű vízgazdálkodásról.

A projekt eredményeként egy zuglói óvodában is megvalósul a szürke- és esővíz-hasznosítás, elkészül majd egy önkormányzatoknak szóló városi vízgazdálkodási kézikönyv, oktatási anyagok, poszterek és számos esemény is tervben van.

Partnerek

Zugló Önkormányzata

Fővárosi Csatornázási Művek

Torinó Önkormányzata

POLIEDRA Intézet

MBVOD

E-Institute

Bydgoszcz Város Önkormányzata

Institute for Sustainable Development

Public Institution RERA

VIK SPLIT

FBR

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Ne húzd ki a dugót – így spórolj a számlán szürkevízzel!

november 25th, 2019| Ne húzd ki a dugót – így spórolj a számlán szürkevízzel! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Havonta akár ötezer forintot lehet spórolni azzal, hogy az ember nem a csapból folyó ivóvizet, hanem a már használt, úgynevezett szürkevizet használja a háztartásában. Ezt a megtakarítást pedig hosszú távon arra is lehet fordítani, hogy

Zöldtető – új hóbort vagy hasznos alternatíva?

november 6th, 2019| Zöldtető – új hóbort vagy hasznos alternatíva? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egyre inkább hódít a világ nagyvárosaiban az úgynevezett zöldtető, amikor házak – vagy igazán extrém esetben buszok – tetejét beültetik és az így kialakult zöldterületet gondozzák is, akár egész tetőkertet hozva létre zöldségekkel és gyümölcsökkel.