Városi Vízkör

Városi Vízkör2019-09-18T10:59:21+00:00

Városi Vízkör – City Water Circles

Az éghajlati válság kilépett a tudományos vitafórumok köréből és a kutatási jelentések lapjairól: jelen van itt és most. Az egyik legsúlyosabb probléma a csapadékmennyiség egyenetlen eloszlása. Hosszú aszályos időszakok váltakoznak hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű esőkkel, amivel a csatornarendszer alig-alig (vagy sehogy sem) birkózik meg.

Az új helyzet új szemléletet, új technológiai megoldásokat kíván a városok vezetésétől és a városlakóktól. Jobban, hatékonyabban, gazdaságosabban kell használnunk a vízkészleteinket: megőrizni, helyben tartani és hasznosítani az esővizet, az ú. n. szürkevíz-hasznosítási megoldások nem csupán az ivóvízzel való takarékoskodást szolgálják, de a szennyvízkibocsátást is csökkentik.

A City Water Circles, magyarul Városi Vízkör projektben 6 ország 19 partnere, városi önkormányzatok, víz- és csatornázási szolgáltatók, kutatóintézetek dolgoznak azon, hogy a városi vízgazdálkodás kihívásaira választ találjanak, mintaberuházások keretében vizsgálják az adaptálható megoldásokat, és létrehozzanak egy olyan tudásbázist, ami segíti a hasonló problémákkal szembesülő önkormányzatokat. A projekt további célja, hogy példát mutatva bővítse a helyi lakosság ismereteit az ésszerű vízgazdálkodásról.

A projekt eredményeként egy zuglói óvodában is megvalósul a szürke- és esővíz-hasznosítás, elkészül majd egy önkormányzatoknak szóló városi vízgazdálkodási kézikönyv, oktatási anyagok, poszterek és számos esemény is tervben van.

A projektet az Interreg-Central Program támogatja.