Tiszta levegőt! AWAIR

Tiszta levegőt! AWAIR2019-09-18T11:04:05+00:00

Tiszta levegőt mindenkinek!

Zugló önkormányzata 2018-ban, az AWAIR nevű nemzetközi projekt keretében indította el levegőtisztasággal, levegőminőséggel foglalkozó kutatási, képzési és szemléletformáló tevékenységeit.

Az AWAIR projekt komplex megközelítésben kezeli kérdést. Felismerve, hogy a levegő nem áll meg a települések határain, a mérési, beavatkozási lehetőségeket nagyobb léptékben, Budapest funkcionális városi térségében (Functional Urban Area – FUA) vizsgálja. Ebben a közel 3 millió lakost felölelő, nagyjából Budapest kiterjedt agglomerációját lefedő térségben kíván az itteni településekkel összehangoltan cselekedni.

Az AWAIR projekt azon dolgozik, hogy tisztább legyen Budapest és környéke levegője, és az emberek megfelelő ismereteket kapjanak a levegő állapotáról.

Eredmények

2019 januárjában 1 hónapon át mérte Zugló levegőjét az Országos Meteorológiai Intézet mobil levegőminőség-mérő laboratóriuma. Az eredményekről itt olvashat bővebben.

Létrejött az Önkormányzati Levegőminőség-védelmi Platform, az aktív, a tiszta levegőért tenni akaró önkormányzatok tudásmegosztó közössége.

A Budapest és környéki lakosság véleményét a települési levegő minőségéről, a fő szennyezőkről és zavaró tényezőkről, valamint a legfontosabb cselekvési irányokról az itt letölthető elemzésben ismerheti meg.

Kövesse nyomon az AWAIR projekt eredményeit a facebook oldalunkon is!

Nemzetközi hírek és eredmények

Az AWAIR projektet az Interreg Central Europe Program támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

AWAIR+Szabihíd=játék és jó levegő

július 19th, 2019| AWAIR+Szabihíd=játék és jó levegő bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Tiszta levegőt AWAIR projekt is kint lesz a Szabihídon július 21-én vasárnap. Téma a légszennyezés, de a jó levegő az autómentes hídnak és a friss dunai szélnek köszönhetően garantált!

Közepesre osztályozzuk Zugló levegőjét

március 6th, 2019| Közepesre osztályozzuk Zugló levegőjét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A levegő tisztaságát, szennyezettségét műszerekkel pontosan lehet mérni, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat oldalán pedig naprakészen követhetjük is az adatokat. Sőt, a közelmúltban Zugló forgalmasabb pontjain egy ideiglenes mérőlabor szolgáltatott plusz információt az aktuális helyzetről. A