Tiszta levegőt! AWAIR

Tiszta levegőt! AWAIR2019-10-17T09:23:39+00:00

Tiszta levegőt mindenkinek!

Zugló önkormányzata 2018-ban, az AWAIR nevű nemzetközi projekt keretében indította el levegőtisztasággal, levegőminőséggel foglalkozó kutatási, képzési és szemléletformáló tevékenységeit.

Az AWAIR projekt komplex megközelítésben kezeli kérdést. Felismerve, hogy a levegő nem áll meg a települések határain, a mérési, beavatkozási lehetőségeket nagyobb léptékben, Budapest funkcionális városi térségében (Functional Urban Area – FUA) vizsgálja. Ebben a közel 3 millió lakost felölelő, nagyjából Budapest kiterjedt agglomerációját lefedő térségben kíván az itteni településekkel összehangoltan cselekedni.

Az AWAIR projekt azon dolgozik, hogy tisztább legyen Budapest és környéke levegője, és az emberek megfelelő ismereteket kapjanak a levegő állapotáról.

Eredmények

2019 januárjában 1 hónapon át mérte Zugló levegőjét az Országos Meteorológiai Intézet mobil levegőminőség-mérő laboratóriuma. Az eredményekről itt olvashat bővebben.

Létrejött az Önkormányzati Levegőminőség-védelmi Platform, az aktív, a tiszta levegőért tenni akaró önkormányzatok tudásmegosztó közössége.

A Budapest és környéki lakosság véleményét a települési levegő minőségéről, a fő szennyezőkről és zavaró tényezőkről, valamint a legfontosabb cselekvési irányokról az itt letölthető elemzésben ismerheti meg.

Kövesse nyomon az AWAIR projekt eredményeit a facebook oldalunkon is!

Nemzetközi hírek és eredmények

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Mit tegyünk szmog esetén?

Sajnos Magyarországon az őszi, téli időszakban a fűtésből, avarégetésből és közlekedésből származó káros anyagok miatt gyakran súlyosan szennyezett a levegő. Egy kis odafigyeléssel azonban ilyenkor is tudjuk csökkenteni az egészségügyi kockázatokat.

A hulladékégetés illegális!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a háztartási vagy egyéb hulladékot sem kályhában, sem kandallóban és az udvaron sem szabad elégetni. Ekkor ugyanis mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek közvetlenül, vagy hosszabb távon, közvetve veszélyeztetik az

Mivel fűtsek? Környezeti szempontok a mérlegen

A nagyvárosokban az emberek főként a közlekedést okolják a rossz levegőért. Azt azonban kevesen tudják, hogy telente az elavult fűtési rendszerek, a rosszul megválasztott, vagy gyenge minőségű tüzelőanyagok is jócskán részesei a légszennyezésnek. Ráadásul a

Itt a fűtési szezon! Hasznos tippek mindenkinek

Vége a szép nyári napoknak, a fűtési szezonnal együtt pedig rendre beköszönt a rosszabb levegőminőség is. Friss szellőt, örökké lombos fákat, szennyezésmentes várost (egyelőre) nem ígérhetünk, csak némi segítséget ahhoz, hogy hatékonyabban tisztábban, gazdaságosabban tudjunk

AWAIR+Szabihíd=játék és jó levegő

A Tiszta levegőt AWAIR projekt is kint lesz a Szabihídon július 21-én vasárnap. Téma a légszennyezés, de a jó levegő az autómentes hídnak és a friss dunai szélnek köszönhetően garantált!

Közepesre osztályozzuk Zugló levegőjét

A levegő tisztaságát, szennyezettségét műszerekkel pontosan lehet mérni, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat oldalán pedig naprakészen követhetjük is az adatokat. Sőt, a közelmúltban Zugló forgalmasabb pontjain egy ideiglenes mérőlabor szolgáltatott plusz információt az aktuális helyzetről. A